«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα από σας που έδωσε εκείνο το κρίσιμο βράδυ τη μάχη με τη φωτιά για τη σωτηρία των ανθρώπων, αλλά και στον καθένα από μας που έχουμε θέσεις ευθύνης, υπάρχει ένα βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», επισήμανε ο κ. Τσίπρας για τις πυρκαγιές κατά την παρουσίαση του νέου σχεδίου για την Πολιτική Προστασία.

«Αυτό το βασανιστικό ερώτημα έχει να κάνει με το ανθρώπινο σκέλος, τη συγκίνηση που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας για τις πυρκαγιές ενώ εξέφρασε ξανά τη βούληση της Κυβέρνησης να κάνει ό,τι είναι δυνατό, να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Όπως τόνισε το σημαντικό δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα αλλά να βρούμε τα αίτια σε βάθος και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μην ξανά γίνει κάτι παρόμοιο, ενώ πρόσθεσε πως το θέμα δεν είναι «να ζητάμε κάλπες πάνω από τα αποκαΐδια», αφήνοντας αιχμές για την ΝΔ.

«Ζήτησα τη συνδρομή ειδικών για να κάνουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές», επισήμανε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας τη βούλησή του «τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί, όλα να διερευνηθούν σε βάθος, αλλά με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο, όχι με διαστρεβλώσεις, λόγια στον αέρα και λόγια του αέρα».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να υποστηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία και όσον αφορά τη δέσμευση μέτρων που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της οικιστικής αυθαιρεσίας, και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουν την άγονη αποποίηση ευθυνών για την νοοτροπία της πολιτικής της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες.

Το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία:

«Σήμερα είμαι εδώ ενώπιόν σας, απέναντι σε ανθρώπους του καθήκοντος. Και είμαι εδώ για να ανακοινώσω μια σημαντική πρωτοβουλία, το σχέδιο για τη ριζική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ένα από τα συμπεράσματα της τραγωδίας είναι ότι το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, έχει κλείσει τον κύκλο του και απαιτείται αναβάθμιση για να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις.

«Αποφασίζουμε λοιπόν, τη δημιουργία μιας αναβαθμισμένης δομής με δύο κεντρικά χαρακτηριστικά: να αποτελεί έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης και να υιοθετεί προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα τα πιο σύγχρονα στοιχεία των μοντέλων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ και τον Καναδά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των εκτάκτων αναγκών ενοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους  και διασυνδέει τα αναπτυξιακά μοντέλα με την πολιτική απόφαση και τη χρήση κατάλληλων μέσων τόσο στη πρόληψη , όσο στην επιχείρηση και αποκατάσταση. Είναι ενιαίο και έχει εφαρμογή για όλα τα συστήματα διαχείρισης και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ειδικότερα, προχωράμε ταχύτατα στις εξής παρεμβάσεις:

Η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οπως είπε, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται Διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του Διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).

Έχουν εξασφαλιστεί 500 εκατ. ευρώ για τη θωράκιση της χώρας από μελλοντικές φυσικές καταστροφές

Η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του  προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, επισήμανε.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Η κατάρτιση εθνικού συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, προκειμένου να αποτελέσει τον εθνικό οδηγό για τη διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Θα κριθούμε όλοι μας κυρίως από τις προτάσεις μας, τις δράσεις μας και την αποφασιστικότητά μας να αλλάξουμε πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και θα κριθούμε απ’ τους πολίτες που το απαιτούν και το δικαιούνται. Και σε αυτή τη μάχη είμαι βέβαιος ότι εσείς, οι άνθρωποι της μάχης και του καθήκοντος θα είσαστε όπως πάντα στην πρώτη γραμμή. Με ηρωισμό, αλτρουισμό, αποφασιστικότητα να δίνετε μάχες. Και είμαι βέβαιος αυτές τις μάχες μπορούμε να τις κερδίσουμε

Διαβάστε επίσης:

Κατεδάφιση αυθαιρέτων και e-Άδειες μεταξύ των μέτρων της Κυβέρνησης