Τσίπρας μετά το ΚΥΣΕΑ: Κυρώσεις στην Τουρκία εάν επιβεβαιωθεί γεώτρηση εντός της ΑΟΖ

LIKE US ON FACEBOOK

Αυστηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας μετά το ΚΥΣΕΑ έστειλε το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι κράτος μέλος της Ε.Ε., όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες.

Ο ίδιος έκανε λόγο για επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας εάν επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ανέφερε ακόμη ότι όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε εν μέσω του ΚΥΣΕΑ, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι δυο τους μίλησαν για την κοινή συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων, εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Τσίπρα είχαν διπλό «στόχο». Ο πρώτος είναι ότι αποτελούν ένα μήνυμα κατά της κινδυνολογίας για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμη και προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι ο δεύτερος στόχος της κυβέρνησης ήταν να υπάρχει μια «καταγεγραμμένη» τοποθέτηση απ’ την πλευρά της Αθήνας, πριν από τις συνεδριάσεις της Συνοδού Κορυφής αλλά και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που θα διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και οι τουρκικές προκλήσεις, ενώ αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται να υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και μια σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

Αναφέρεται ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών. Ο ίδιος μόλις επιστρέψει πρόκειται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται λίγες ώρες αφότου το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σοβαρές ενδείξεις ότι η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού, ενώ σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε τι προηγήθηκε:

Έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

Photo: Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved