Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Χάλκη, τον δεύτερο σταθμό στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας στα Δωδεκάνησα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, από τις 1/1/2020 σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων. Ο ίδιος σε συνομιλίες του με τους κατοίκους του νησιού, ζήτησε τη στήριξη των νησιωτών προκειμένου να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας:

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους πολίτες σαν να είναι σε διαφορετικές κατηγορίες… Οι νησιώτες μας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δημιουργήσαμε συνθήκες ισότητας και γι’ αυτό θεσπίσαμε το μεταφορικό ισοδύναμο. Οι κάτοικοι των νησιών θα πληρώνουν ίσο κόστος για ίση μετακίνηση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη και για τις φοροελαφρύνσεις που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα, τονίζοντας ότι: «Οι απρόβλεπτοι γείτονες έχουν αρχίσει ξανά με τη ρητορική αλλά και με ενέργειες να προκαλούν, πρώτα στην Κύπρο, και λένε ότι θα ανέβουν και προς την Ελλάδα», για να προσθέσει ακόμη ότι:

Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και δυνατή, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, το σθένος τους είναι υψηλότερο από ποτέ και οι συμμαχίες της χώρας είναι ισχυρότερες από ποτέ. Είμαστε μία χώρα του διαλόγου, όπως δεν απειλούμε κανέναν έτσι δεν ανεχόμαστε και κανέναν να μας απειλεί  

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι από τον περασμένο Αύγουστο που η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια, «είναι μια χώρα που ανήκει στους Έλληνες, αλλά είναι και μία χώρα ελεύθερη και ισχυρή» κι ευχαριστώντας τους κατοίκους για την υποδοχή του στο λιμάνι, πρόσθεσε ότι: «Είναι ένα πανέμορφο νησί και νιώθω τιμή που βρίσκομαι σε έναν τόπο που οι κάτοικοί του φυλάνε Θερμοπύλες. Εδώ στα ανατολικά σύνορα χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Εμείς από την πρώτη στιγμή συνειδητοποιήσαμε πόσο ανάγκη έχει αυτός ο τόπος για στήριξη και πόσο μπορεί να την αξιοποιεί. Πιστεύω, παρά τη μεγάλη δυσκολία που πέρασε η πατρίδα μας, αποτέλεσμα της οικονομικής και πολιτικής χρεωκοπίας, ότι μπορούμε να στηρίξουμε τον τόπο μας. Οι άνθρωποί του έχουν αστείρευτες δυναμεις… Σας στηρίζουμε, να έχετε αυτοπεποίθηση να έχετε δύναμη».

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας από Ρόδο: Το δίλημμα είναι εάν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα επιστρέψουμε στο ΔΝΤ

Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti