Την ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς απειλές και εκφοβισμούς, ενώ μίλησε για όλα τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όσα είπε ο κ. Τσίπρας για την ψήφο εμπιστοσύνης κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την 25η του Γενάρη του 2015 από τότε που ο τόπος έζησε μια μεγάλη πολιτική ανατροπή που ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας για την ψήφο εμπιστοσύνης κατά την τοποθέτησή τους στη Βουλή προσθέτοντας πως αυτή η ανατροπή ήταν και το αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ενώ αναφέρθηκε στο πελατειακό σύστημα, τη διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, τη διαφθορά, τη θεσμική παρακμή και τις ανισότητες.

Το Γενάρη του 2015 ο ελληνικός λαός έκανε μια ιστορική επιλογή, να εμπιστευτεί σε μια κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Να μπει τέλος, στη μνημόνια και να ανασυγκροτηθεί η οικονομία σε νέες βάσεις και να μπει σε πρώτη προτεραιότητα αυτό που ονομάζουμε ανάγκες των εργαζόμενων, των ανέργων, των απροστάτευτων

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τους δύσκολους συμβιβασμούς, τονίζοντας πως αναγκάστηκε να κάνουν ένα βήμα πίσω για να έχουν σήμερα πόδια να προχωράνε μπροστά. Μίλησε για τα 3 δύσκολα χρόνια εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, δύσκολων αξιολογήσεων, την προσφυγική κρίση σε μια χώρα που έβγαινε από τα συντρίμμια των δύο πρώτων μνημονίων.

Σήμερα μετά από όλα αυτά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από την Ελλάδα του Γενάρη του 2015. Η αυγή του 2019 είναι η αυγή μιας νέας εποχής για τη χώρα μας γιατί τον Αύγουστο του 2018 καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που φάνταζε αδύνατο, την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το επίτευγμα της Κυβέρνησης να καταστήσει το χρέος βιώσιμο, τονίζοντας πως κατάφερε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την οικονομία, επισημαίνοντας πως έχουν εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα πετύχαμε με το λιγότερο δυνατό κόστος, κρατώντας την κοινωνία όρθια. Το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από τα προγράμματα αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της πολιτικής μας

Στη συνέχεια κατά την τοποθέτησή τους στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός μίλησε για όλες τις παροχές της Κυβέρνησης στον λαό, για όλα τα πεπραγμένα ενώ επισήμανε πως η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά και θεσμική.

Κινηθήκαμε με ένα μοναδικό στόχο: Να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών

Επίσης, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό που όπως είπε μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση. Μίλησε για έναν προϋπολογισμό που δεν υπαγορεύτηκε από τους δανειστές αλλά από τις ανάγκες της κοινωνίας, όπως τις αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλώντας για «παρακάλια» στο Βερολίνο για να κρατήσει σκληρή στάση η Μέρκελ και τις υποδείξεις στον Μοσκοβισί ότι δεν μπορεί να κρατά τόσο φιλική στάση.

«Η Ελλάδα του 2019 είναι μια τελείως διαφορετική χώρα από την Ελλάδα του Γενάρη το 2015. Από τη σκιά του εαυτού της την παραλάβαμε το 2015», ενώ πλέον είναι μια χώρα σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας, τονίζοντας πως αυτός ο δρόμος δεν ήταν εύκολος και ούτε θα είναι περίπατος, αλλά έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα μαζί με την ελληνική κοινωνία που πλήρωσε, που έκανε θυσίες.

Όπως είπε όλα αυτά τα πέτυχε με τους ΑΝΕΛ που είναι γνωστές οι μεγάλες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως αυτό το κόμμα συνέβαλε καθοριστικά σε αυτήν την προσπάθεια, χαρακτηρίζοντας την συνεργασία έντιμη και ειλικρινή.

Το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στην γειτονική μας χώρας και η ήττα του εθνικιστή τους, δημιούργησε πριν από έναν περίπου χρόνο μια συνθήκη που αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία για να υλοποιηθεί μια ιστορική και πολιτική εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών. Η συνείδησή μου μου επέβαλαν να αξιοποιήσω αυτήν την ευκαιρία γνωρίζοντας πως αυτό θα έχει πολιτικό κόστος

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας έγινε με αίσθηση της πατριωτικής ευθύνης για την αναβάθμιση του ηγετικού ρόλου της χώρας σε μια περίοδο με αναταράξεις και συγκρούσεις, με ένα γείτονα απρόβλεπτο και προκλητικό στα ανατολικά μας. «Σε μια δύσκολη περίοδο αισθανθήκαμε ότι το κρίσιμο είναι όχι να κοιτάξουμε το πολιτικό κόστος αλλά την αναβάθμιση του κύρους της χώρας. Αυτό που πράττουμε είναι το σωστό, γιατί πάντα το εθνικά ωφέλιμο είναι το σωστό», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Γι’ αυτό και σήμερα θα πω ότι σέβομαι όλους εκείνους που έχουν διαφορετική θέση και άποψη από μένα στο συγκεκριμένο θέμα, όλους εκείνους που έχουν θέση αρχής και συνείδησης όχι όμως όσους προσποιούνται, κοροϊδεύουν ,όσους αλλάζουν θέση με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας διαφωνεί με τον κ. Καμμένο αλλά σέβεται τη θέση του, ενώ μίλησε για εκείνους που υπερψήφιζαν την εθνική γραμμή, την διακήρυτταν επισήμως και «σήμερα για να σώσουν το κομματικό τους μαγαζί παριστάνουν ότι διαφωνούν και ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Για όλους αυτούς θα πω ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη».

Μίλησε για τις διαφορές με τον κ. Καμμένο αλλά και το γεγονός ότι σέβεται τη γνώμη του.

Θεωρώ ότι κάνει λάθος, δεν θεωρώ ότι κάνει σωστά, ούτε θεωρώ ότι μια επιλογή σαν αυτήν ήταν αναπόφευκτη γιατί θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε 40 κύματα την εποχή που οι καρποί αυτοί ανθοφορούν. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να διατηρήσει τη θέση του χωρίς να καταψηφίσει την Κυβέρνηση και μαζί και τα αποτελέσματα για τα οποία ο ίδιος έδωσε αγώνες και μάχες

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της 9 μήνες για να ολοκληρώσει ένα κρίσιμο έργο, με πρώτο την συνταγματική αναθεώρηση, ενώ μίλησε για όλα τα κρίσιμα ανοιχτά θέματα, σε μεγάλα και ουσιαστικά βήματα.

Ζητώ σήμερα με ευθύτητα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στη Βουλή

Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ, μιλώντας για αμηχανία στρατηγικού αδιεξόδου, τονίζοντας πως η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε ούτε πρόταση δυσπιστίας να καταθέσει, προσθέτοντας πως έχει το θράσος να τον εγκαλεί για αυτήν την έντιμη, καθαρή επιλογή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμη και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας θυμίζοντας τι είναι οι κυβερνήσεις “κουρελού”, αναφερόμενος και στον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά.

«Έχετε εσείς το θράσος να μιλάτε για Κυβέρνηση “κουρελού” αλλά φτάνετε στο σημείο να μιλάτε κ. Μητσοτάκη για αποστασίες. Ποιος εσείς; Εσείς θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός όταν χρησιμοποιείτε αυτή τη λέξη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Μιλάτε, όμως, και για ετερόκλητες σημασίες και για αθέμιτες μεταγραφές. Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδας σας 4 βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα και σήμερα διαθέτουν κοινοβουλευτική δύναμη, 3 βουλευτές από το Ποτάμι και 1 από την Ένωση Κεντρώων, και ο τελευταίος δήλωσε πόσο καλή είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Έχετε το δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο;

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως είναι βαριά η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη γιατί επιλέγει να διχάσει τον ελληνικό λαό ενώ μίλησε για όλα τα απειλητικά μηνύματα που δέχονται όσοι θέλουν να στηρίξουν την Κυβέρνηση αυτή, αναφερόμενος στην κα Παπακώστα που δέχεται απειλητικές φωτογραφίες. «Θα έχετε το θάρρος κ. Μητσοτάκη να καταδικάσετε αυτήν την πολιτική, αν όχι πολύ φοβάμαι ότι ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε είναι ένας δρόμος που μας οδηγεί σε μακρινές εποχές όπου η Δημοκρατίας μας και ο ελληνικός λαός τις έχει αφήσει πίσω ανεπιστρεπτί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας πως οι βουλευτές δεν θα φοβηθούν αλλά θα σταθούν με ευθύνη απέναντι στην ιστορία και τον τόπο.

Έρχονται στιγμές που ο καθένας κρίνεται και για αυτά που λέει και για αυτά που κάνει. Σε ότι με αφορά αυτές τις ευθύνες τις πήρα με θάρρος και φρόντισα να τις μοιραστώ όπως επιτάσσει η Δημοκρατία. Σας καλώ να σταθείτε καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή σας και να δώσετε απάντηση καθαρή αν εμπιστεύεστε αυτήν την Κυβέρνηση ή όχι. Αυτή είναι η δύναμη της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία στον τόπο μας ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα | Πάμε σε εκλογές εδώ και τώρα