Τσίπρας: Έθεσα επιτακτικά στον Ερντογάν το ζήτημα των δύο Ελλήνων

LIKE US ON FACEBOOK

«Δεν θα μπορούσα να πω ότι η συνάντησή μου με τον Τ. Ερντογάν ήταν απ’ τις εύκολες», σχολίασε με έμφαση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη διμερή συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Έθεσα επιτακτικά το θέμα των δυο στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδιανούπολη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν ενώ συμπλήρωσε ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση έχει περισσότερες ελπίδες σε σχέση με αυτές που είχε πριν από τη συνάντηση. «Κατέστησα σαφές ότι το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ζήτημα ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών».

Ο Πρωθυπουργός είπε πως ο Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ στρατιωτικών και ο ίδιος τον ενημέρωσε για τη δικαστική εξέλιξη του θέματος. «Τόνισα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Υπογράμμισα ότι για την Κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες από οποιαδήποτε χώρα δεν είναι καλοδεχούμενοι. Συζητήσαμε την περαιτέρω συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας και συμφωνήσαμε ότι έχει μεγάλη σημασία αυτή την περίοδο. Το 2015 αυτή επέτρεψε την μείωση των προσφυγικών ροών και των θανάτων στο Αιγαίο

Αναφερόμενος στην αντίδραση του Τούρκου προέδρου όταν τέθηκε το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Τσίπρας είπε πως έγινε αναφορά και για τους «8» Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και όπως είπε ανέφερε στον κ. Ερντογάν πως το θέμα αφορά την ελληνική δικαιοσύνη.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το θέμα των δύο Ελλήνων με τους «8» και πως «αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους».

Σχετικά με την προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε πως παρουσίασε στον κ. Ερντογάν τα στοιχεία της «αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας» ενώ συμπλήρωσε πως του υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα του είχε πει πως η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και «είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίζουν και οι σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται και αντιμετωπίζεται».

Συμφωνήσαμε να θέσουμε τις βάσεις για μείωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο

Κληθείς ν’ απαντήσει εάν συζήτησαν για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία.

Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα

Για το Σκοπιανό

Αναφερόμενος στη διαφορά θέσεων με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της Κυβέρνησης.

Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική

Ο ίδιος υπογράμμισε πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο «πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία», όπως προβλέπεται από τη συμφωνία.

Διαβάστε ακόμα:

Το αυστηρό μήνυμα του Κοτζιά λίγο πριν τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved