«Ιστορική, εθνικά ωφέλιμη και πατριωτική» χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μουσικής σε ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών”.

«Το καλοκαίρι του 2017 όταν βρεθήκαμε μπροστά σε μια σημαντική πρόκληση, την πολιτική αλλαγή στην ΠΓΔΜ, και γνωρίζοντας ότι είχαμε πίσω μας 30 χρόνια αδράνειας της ελληνικής διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής, ήταν ένα δίλημμα και μια ευκαιρία», δήλωσε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μουσικής.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός βρέθηκαν σε ένα μεγάλο δίλημμα αλλά σε μια πραγματική ευκαιρία. Είτε μπροστά στο πολιτικό κόστος να συνέχιζαν  αυτήν την πολιτική των καθυστερήσεων και της αδράνειας, είτε να κάνουν ό,τι πρέπει για το εθνικό συμφέρον.

Αισθάνομαι δικαιωμένος που μαζί με τον Νίκο Κοτζιά πήραμε αυτήν την επιλογή να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος και να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος όλης αυτής της διαδικασίας

Ο κ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μουσικής δήλωσε πως επιτεύχθηκε μια συμφωνία σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Το αποτέλεσμα μας έχει δικαιώσει και αυτό δεν το αποδεικνύουν τα δικά μου λόγια, αλλά κάθε άρθρο αυτής της συμφωνίας που αποδεικνύει ότι όλα όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί ως ρήτρες, ως προϋποθέσεις για τα δικά μας συμφέροντα, όλες οι προϋποθέσεις, η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών τις περιλαμβάνει

Η επίσημη και συνταγματικά κατοχυρωμένη ονομασία της ΠΓΔΜ είναι πλέον  “Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, δηλαδή αυτό που τόσα χρόνια επιχειρούσε η ελληνική πλευρά, κατά τον Πρωθυπουργό.

Η Βόρεια Μακεδονία αποδέχτηκε ότι η γλώσσα της αναγνωρισμένη από το 1977 από τον ΟΗΕ είναι μια νοτιο-σλαβική γλώσσα και ότι ο πολιτισμό της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαιοελληνική μακεδονικό πολιτισμό. Απάλειψε από το Σύνταγμα κάθε υποψία αλυτρωτισμού, και στο νέο σύνταγμά της δηλώνεται ρητά ότι η ιθαγένεια όπως θα αναγράφεται στα τα έγγραφα δεν καθορίζει την εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας

Ο Πρωθυπουργός αναρωτήθηκε τι βρίσκουν όσες πολιτικές δυνάμεις αντιτίθενται στη συμφωνία ως πρόσχημα. «Αναφέρομαι σε όσους δήλωναν και δηλώνουν ακόμα ότι δεν είναι ενάντια στην εθνική γραμμή, ενώ κυβερνούσαν με αυτήν», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

«Αφού λοιπόν μερικοί, είδαν όλους τους ψευδείς ισχυρισμούς τους για τη Συμφωνία να αποδομούνται, έφτασαν σε τέτοιο σημείο πολιτικής απελπισίας, ώστε να εκτεθούν διεθνώς, υιοθετώντας την ακροδεξιά συνομωσιολογία»  ενώ αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι η Κυβέρνηση αντάλλαξε με τους Ευρωπαίους τη συμφωνία με τη μη περικοπή των συντάξεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τα συγχαρητήρια στον Ζόραν Ζάεφ για το κουράγιο και την τόλμη καθώς «δεν έκανε πίσω στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Και αφού είδαν όλες τις απόπειρες αποπροσανατολισμού, εκφοβισμού και εκφασισμού να αποτυγχάνουν παταγωδώς, έφτασαν στο σημείο να κλέβουν και να δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία και τηλέφωνα βουλευτών

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, είναι μαθημένοι από αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας,οπότε δεν πτοούμαστε.

Η Συμφωνία αυτή είναι και ιστορική και εθνικά ωφέλιμη και πατριωτική γιατί ο αληθινός πατριωτισμός δεν είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων, των γύρω σου των διπλανών σου,είναι αν αγωνίζεσαι για αν αναδείξεις την πατρίδα σου σε πρωταγωνίστρια δύναμης ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, οικονομικής και κοινωνικής προόδου, σταθερότητας, πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη σκεπάζεται από το σκοτάδι του σοβινισμού, του ρατσισμού και τους εθνικισμού

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ακροδεξιά στην Ευρώπη η οποία στοχοποιεί,  καταδιώκει και επιστρατεύει τη ρατσιστική βια στους πιο αδύναμους, κατατρεγμένους των πολέμων και της παγκόσμιας φτώχειας, στους μετανάστες.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του, ο πολιτικός χώρος «του οποίου έχω τη τιμή να ηγούμαι δε συγκροτήθηκε χθες. Έχει μεγάλη παράδοση και διαδρομή αγώνων αλλά και ανεκτίμητης συνεισφοράς σε πολιτικά ρεύματα σκέψης».

Σήμερα, στη νέα φάση, αυτός ο χώρος θέλει να γίνει ξανά καταλύτης των προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων. Χωρίς ηγεμονισμούς, να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι θεωρεί πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019, που όπως είπε θα είναι μια για «να διαφυλάξουμε την πρόοδο. Για να μην γυρίσει η χώρα πίσω στην εποχή της κατασπατάλησης και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Τέλος, για ακόμη μια φορά επανέλαβε πως όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και κανείς δεν πρόκειται να κρυφτεί από αυτές τις βαριές ιστορικές ευθύνες. Ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή… αντάμωση!

Νωρίτερα, σε είκοσι προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία έξω από το Μέγαρο Μουσικής λίγο πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα που προσήχθησαν προσπάθησαν ν’ αναρτήσουν πανό για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε επίσης:

Η επόμενη μέρα μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ