Τη θέση ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι a la carte» επανέλαβε ο Τσίπρας για το προσφυγικό μιλώντας στο Νταβός με θέμα «Σταθεροποίηση της Μεσογείου». Σ’ αυτό συμμετείχαν ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ο αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Γέμι Οσινμπάτζο και ο William Lacy Swing, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση.

Τις θέσεις του επανέλαβε ακόμα μια φορά ο Τσίπρας για το προσφυγικό στο Νταβός, τονίζοντας πως το θέμα δεν μπορείς να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα «Μεσογειακό» αλλά ως ευρωπαϊκό και διεθνές.

Ερωτηθείς για το πόσο αξιόπιστο είναι ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Αφρική, ο Τσίπρας επισήμανε ότι θα έπρεπε και άλλοι ηγέτες, κυρίως από τον Βορρά, να μιλήσουν για το θέμα καθώς Ιταλία και Ελλάδα προσπάθησαν πολύ για να πείσουν τους εταίρους ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όχι ως «Μεσογειακό» αλλά ως ευρωπαϊκό και διεθνές.

Σύμφωνα με τον Έλληνας Πρωθυπουργό δεν αντιμετωπίστηκε η ρίζα του προβλήματος αλλά «αντιμετωπίσαμε με αξιοπρέπεια και με ανθρωπιστικό τρόπο τις τεράστιες ροές. Αλλά το πρόβλημα τώρα είναι ότι πολλές χώρες πιστεύουν ότι αν το πρόβλημα δεν είναι στην αυλή τους δεν είναι πρόβλημά τους», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως «αν θεωρήσουμε ότι η ΕΕ είναι a la carte τότε έχουμε πρόβλημα στην Ευρώπη».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τις ρατσιστικές φωνές που αναπτύσσονται λόγω της λιτότητας ενώ εκτίμησε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μια αναπτυξιακή ατζέντα, «να έχουμε κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και να έχουμε προοδευτική πολιτική με τις αφρικανικές χώρες, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα όταν γεννιούνται».

Το πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν παράνομα στην Ευρώπη αλλά το ότι δεν μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους

Απ’ τη μεριά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε πως θα χρειαστείς πολύς χρόνος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, «τουλάχιστον δέκα χρόνια» ενώ τόνισε πως το θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι να μεταφερθεί η μετανάστευση «από το επίπεδο της παρανομίας σε ένα νέο επίπεδο ελεγχόμενης και νόμιμης μετανάστευσης».

Παράλληλα, ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε πως «πρέπει να βελτιώσουμε την κατάσταση σε αποτυχημένες χώρες που δεν ελέγχουν την περιοχή τους και εν τέλει να υπάρξει νόμιμη ροή μετανάστευσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Ζάεφ για το Σκοπιανό στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας- Ζάεφ συναντιούνται στο Νταβός για το Σκοπιανό

 

Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Γιάννης Κολεσίδης