Τσίπρας για την Τουρκία: «Κόκκινη γραμμή» η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων

LIKE US ON FACEBOOK

Την ανάγκη να μπουν όρια και να σέβεται η Τουρκία το διεθνές δίκαιο επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του απ’ τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τη γείτονη χώρα να σταματήσει να προκαλεί, σημειώνοντας, όμως, πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο εάν υπάρχουν όρια. «Θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την Τουρκία.

Ο ίδιος τόνισε πως οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών – μελών της Ε.Ε., σημειώνοντας πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου έθεσε από κοινού με τον κ. Αναστασιάδη το ζήτημα της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι «κόκκινη γραμμή». Κύπρος και Ελλάδα έλαβαν ουσιαστική στήριξη από την Ε.Ε.

Σχολιάζοντας το αυστηρό μήνυμα του Ντόναλντ Τουσκ προς την Τουρκία, ο κ. Τσίπρας είπε πως ήταν ισχυρό και ουσιαστικό. «Όλοι μαζί θα δούμε πώς οι γείτονες θα πάρουν το μήνυμα και πως θα λειτουργήσουν».

Αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «επιδιώκουμε μόνιμη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων», επαναλαμβάνοντας θέση της ελληνικής πλευράς για σύνθεση ονομασία erga omnes.

«Είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς και ότι απαιτείται ευρύτερη συναίνεση, την οποία θα επιδιώξει η Κυβέρνηση αν υπάρξει προοπτική λύσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κάνοντας ένα σχόλιο για την την επίσκεψη του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβανόφ στην Τουρκία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να καταλάβουν οι γείτονες μας πως η ευρωπαϊκή προοπτική δεν περνάει από την Άγκυρα, αλλά από την Αθήνα. Πρέπει να χτίσουν γέφυρες εμπιστοσύνης με την Ελλάδα».

Τα δύο θέματα που συζητήθηκαν στο Άτυπο Συμβούλιο Κορυφής:

  • Η διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Ο σχεδιασμός για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μετά το 2020.
Photo: Reuters
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved