«Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για την Αλβανία, σημείωσε ο πρωθυπουργός το μεσημέρι του Σαββάτου από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τις διαφωνίες για την ΠΓΔΜ και το ονοματολογικό, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις επαφές του με τον ΠτΔ και την τηλεφωνική του επικοινωνία με του πολιτικούς αρχηγούς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, είμαστε σε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης που αναλάβαμε με μεγάλη ευθύνη εδώ και πέντε μήνες, με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα, υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι:

Όταν έχεις αυτή την ευθύνη είσαι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεσαι για λογαριασμό όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευαισθησίες. Ο στόχος είναι η επίτευξη λύσης για να ζουν οι λαοί μας ειρηνικά.

«Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς» τόνισε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προσήλθαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και έναντι όλων (Erga Omnes).

Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε και στο εσωτερικό. Είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν τα πιο δύσκολα.

Απευθυνόμενος στην ΠΓΔΜ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι: «Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα ας διανύσουμε με προσοχή και τα τελευταία μέτρα, η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική».