Τσίπρας: Ένδειξη αδυναμίας η προκλητικότητα της Τουρκίας

LIKE US ON FACEBOOK

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Open ήταν εφ’ όλης της ύλης, για τα εθνικά θέματα, για την πορεία μέχρι τις κάλπες αλλά και την επόμενη ημέρα.

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Open και την εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” το πρωί της Τετάρτης, είχε λίγο από όλα.

Αναφορικά με την Τουρκία και την απειλή της Αμμοχώστου, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν είναι κάτι που ξαφνιάζει. «Όλα αυτά είναι κινήσεις που είχαμε προβλέψει εδώ και καιρό», προσθέτοντας πως δουλεύουν εντατικά με σχέδιο εδώ και 4 χρόνια για να είναι η χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει με τις κατάλληλες συμμαχίες τέτοιου είδους κινήσεις.

Όλα αυτά που βλέπουμε από την Τουρκία, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, την προκλητική συμπεριφορά, δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας. Όλα αυτά που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα της απόλυτης επιτυχίας της στρατηγικής και των συμμαχιών της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Τουρκία νιώθει και είναι απομονωμένη

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, μπορεί κανείς να δώσει πολλές εξηγήσεις, αναλύσεις, σημασία έχει να δούμε εμείς πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε γιατί όπως είπε αυτές οι αντιδράσεις της προκλητικότητας είναι αποτέλεσμα της μεγάλης επιτυχίας της εξ. πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου.

Αναφορικά για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας είπε πως υπάρχει στο μυαλό εδώ και πολλά χρόνια, είναι μια πιθανότητα με την οποία ξυπνάει κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Πώς μπορεί κάποιος να προετοιμαστεί;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως εκτός από τις αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να υπάρχει και στρατηγική.

Όταν είμαστε μια χώρα η οποία έχει να αντιμετωπίσει έναν απρόβλεπτο γείτονα και αριθμητικά πολύ μεγαλύτερο, αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα αυτή, για να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς, είναι να κάνει συμμαχίες και να αποτρέψει τον γείτονα από οποιεσδήποτε τέτοιες σκέψεις

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλες αυτές οι κινήσεις έχουνε έναν στόχο, αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι να μας πουν οι Τούρκοι ότι θέλουν να έχουν μερτικό στους ενεργειακούς πόρους αλλά δεν βλέπουν την πραγματικότητα.  Η Κύπρος δεν είναι ένα κράτος μικρό, απροστάτευτο στη μέση της Μεσογείου αλλά είναι μέλος της Ε.Ε..

«H στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική», είπε ο κ. Τσίπρας εκτός από συμμαχίες είχε ως βασικό άξονα «δύο βασικά και κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα να μη φοβηθούμε στο Κυπριακό και την επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Κύπρο και στηρίζει τις αποφάσεις της. Παράλληλα, επισήμανε πως οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι πάντα ανοιχτοί ενώ επανέλαβε πως είναι ένα σενάριο που το αναμέναμε. «Αν είναι ανάγκη θα υπάρξει επικοινωνία με τον Ερντογάν», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας δεν πρέπει τα εθνικά θέματα να μπουν στη ζυγαριά των εκλογών, να βγουν από την αντιπαράθεση και να υπάρξει ομοφωνία και ομοψυχία.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς με ευθύνη σε κάθε ζήτημα κι επανέλαβε πως πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι στα εθνικά θέματα να μην αποτελούν πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Αναφορικά με το debate, ο κ. Τσίπρας είπε πως ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να αρνηθεί την ευθεία αντιπαράθεση γιατί ίσως κάτι φοβάται. «Το να αρνείσαι την αντιπαράθεση στο τέλος της ημέρας δείχνει ότι είσαι αδύναμος αλλά και υποτιμάς τους πολίτες. Η αντιπαράθεση είναι στοιχείο της δημοκρατίας, οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τις θέσεις μας πριν αποφασίσουν», είπε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως οι μόνοι που αρνούνται ήταν τότε ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης, ενώ αναρωτήθηκε αν αυτό είναι και μια ταύτιση των δύο.

Προτείνω να έχει πιο ελεύθερους κανόνες, να μην υπάρχουν παράλληλοι μονόλογοι. «Αυτό είναι ζωντάνια, δημοκρατία, καταλαβαίνουν οι πολίτες τα σχέδια μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ ανέφερε πως το πολιτικό πρόγραμμα του πολιτικού του αντιπάλου έχει πολλές αντιφάσεις.

Αναφορικά με το Ελληνικό, ο Πρωθυπουργός είπε πως «βρήκαμε μια σύμβαση προβληματική, την προχωρήσαμε, την αλλάξαμε, την κυρώσαμε στη Βουλή, βγάλαμε το προεδρικό διάταγμα, κινήσαμε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, βρήκαμε ένα οικόπεδο σκέτο με μια σύμβαση προβληματική και ο κ. Μητσοτάκη τα ξέρει και γι’ αυτό αυτό που κάνει είναι λαϊκισμός. Εκ του ασφαλούς λέει ‘εγώ θα το πιστωθώ’», ενώ είπε πως αυτοί που μιλάνε για μειώσεις φόρων και επενδύσεις, είχαν τρελάνει στους φόρους και δεν είχαν φέρει ούτε μια σοβαρή επένδυση.

Αναφορικά με την αντίδραση της Κομισιόν για τις παροχές προεκλογικά, ο Πρωθυπουργός είπε πως έκαναν πάντα δυσοίωνες προβλέψεις που ευτυχώς ποτέ δεν έπεφταν μέσα.

Όλα όσα εξαγγείλαμε και όσα σχεδιάζουμε είναι απολύτως εντός των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, μετρημένα μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Ερχόμαστε και λέμε τώρα που βγήκαμε από τα μέτρα ‘καθίστε λίγο στην άκρη’ , εμείς έχουμε αποδείξει πως ξέρουμε πώς και μπορούμε

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως στο βαθμό που η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους δεν μπορεί κανείς να σηκώνει καμία κόκκινη κάρτα.

Ο υπαρκτός κίνδυνος, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι την επόμενη μέρα των εκλογών αν δεν υπάρξει μια μεγάλη πολιτική ανατροπή, «να έχουν έτοιμο ένα κοστούμι για να επιστρέψουμε πάλι σε πολιτικές που ζήσαμε από το 2010 μέχρι το 2014».

Αναφορικά με τη Novartis, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως είναι ευθύνη της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας να φτάσει μέχρι το κόκαλο, «εγώ δεν ήμουν και δεν είμαι αυτός που θα απειλήσω, θα εκφοβίσω, θα δημιουργήσω σκόνη γιατί δεν έχω κανένα άγχος. Είναι προκλητικό να μιλά ο Μητσοτάκης για σκευωρία τη στιγμή που αυτό προέκυψε από έρευνα του FBI, από τη στιγμή που υπάρχουν συγκλονιστικές ομολογίες ότι υπήρξε συναλλαγή, και το γεγονός ότι μειώνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη η Novartis κατάφερε να διατηρεί ψηλά τι τιμές».

Πώς γυρίζει το ματς; «Στο ποδόσφαιρο και την πολιτική, όπως και τη ζωή,  ανατροπές υπάρχουν αρκεί να το πιστέψει ο κόσμος που θα έρθει στην κάλπη στις 7 του Ιούλη».

Διαβάστε επίσης:

Έκλεισε το debate των πολιτικών αρχηγών | Όλες οι λεπτομέρειες

Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved