Τσίπρας: Εκλογές το 2019 | «Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε»

LIKE US ON FACEBOOK

«Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε πως εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους το 2019. Μιλώντας στο 6ο συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στην Κομοτηνή, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να στήσουμε ξανά στα πόδια της την Ελλάδα της δημιουργίας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του πως «αν βρεθήκαμε στο σημείο της χρεοκοπίας είναι γιατί πάντα συνυπήρχαν δύο Ελλάδες: Η μία της παραγωγής και της δημιουργίας, και εκείνη της φοροδιαφυγής και αρπαχτής. Η πρώτη πάσχιζε να αναδείξει τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου, να δημιουργήσει, ενώ η δεύτερη κοίταζε να απομυζήσει τον κόπο της πρώτης».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην υποχρέωση όλων να δώσουν ξανά ώθηση στην Ελλάδα της δημιουργίας «και να κλείσουμε το δρόμο προς εκείνους τους παραδείσους των λίγων, που οδηγούν στην κόλαση των πολλών».

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι βγαίνουν από το καθεστώς περιθωριοποίησης και μετατρέπονται σε πόλο εξελίξεων αξιοποιώντας και ισχυροποιώντας τη θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. «Μέχρι τις εκλογές του 2019 θα επιστρέψω αρκετές φορές στη Θράκη».

Αναφορικά με το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι βασικός στόχος είναι η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης. «Στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την Περιφέρεια, ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 17 με συνολικό ύψος 99 εκατ. ευρώ».

Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα βασικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Φυσικό Αέριο», ενώ έδωσε έμφαση στον κεντρικό ρόλο που παίζει στο σχέδιο ο αγωγός TAP, τονίζοντας ότι προχωρούν παράλληλα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του αγωγού IGB.

Τα δύο εθνικά έργα που θα τροφοδοτούν την εγχώρια, καθώς και τις αγορές των Βαλκανίων -και δυνητικά της Ευρώπης- με φυσικό αέριο:

  • Η κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη,
  • Η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας, ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.

Ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε ότι μέσα στο χρόνο δημοπρατείται το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων και η Εγνατία οδός θα είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στον οποίο θα εγκατασταθεί. «Τα διόδια που θα λειτουργήσουν στον ενδιάμεσο χρόνο θα έχουν χρέωση 0,030 ευρώ ανά χιλιόμετρο και θα υπάρχουν προβλέψεις για απαλλαγή των μετακινήσεων των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ σε όλο το οδικό δίκτυο και των μόνιμων κατοίκων ανά περιοχή».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους:

  • Θα καθιστά, ρητά και σαφώς, τη δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.
  • Θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.
  • Θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.
  • Θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο.
  • Θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved