Τσίπρας: «Δεν παίζουμε παιχνίδια με το Σύνταγμα»

LIKE US ON FACEBOOK

Τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή στην ομιλία του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπάθησε να υπομονεύσει και να σνομπάρει την διαδικασία, προβάλλοντας προσχώματα.

«Ολοκληρώνουμε την πρώτη φάση μίας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που εκκίνησε με πρωτοβουλία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή προσθέτοντας  ότι «το πολιτικό σύστημα που κυβερνούσε 40 χρόνια είχε πολλαπλές ευκαιρίες να το κάνει και δεν το τόλμησε. Και όταν το τόλμησε οδήγησε σε ρυθμίσεις, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που σε όλους μας πρέπει να προκαλούν ντροπή».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ποτέ άλλοτε δεν συζητήθηκε τόσο πολύ αναθεωρητική διαδικασία, ενώ χαρακτήρισε άδικη από τον κ. Μητσοτάκη την παρατήρηση ότι είναι μια διαδικασία που γίνεται στο πόδι.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια ευκαιρία για να σκεφτούμε τι οδήγησε σε απαξίωση το πολιτικό σύστημα, αλλά και να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες των πολιτών και το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία.

Ο κ. Τσίπρα αναφέρθηκε στην κατάσταση διεθνώς, τονίζοντας πως η βούληση των λαών γίνεται ολοένα και περισσότερο να επηρεάσει τις αποφάσεις πολιτικής.

Υπάρχει πίεση από τις αγορές, από διεθνείς οργανισμούς και όργανα που αγνοούν επιδεικτικά τη λαϊκή ετυμηγορία, για να επιβάλλουν συνταγές σε συνθήκες εργοστασίου… πιέσεις στα όρια του ωμού εκβιασμού

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για να εξασφαλιστεί αυτό απαιτείται το μοντέλο της απλής αναλογικής, ενώ επέμενε πως πρέπει να αποσυνδεθεί η ανάδειξη του προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής.

H κυβέρνηση προτείνει μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν την λαϊκή παρέμβαση, θα κατοχυρώνουν αυστηρότερη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και μεταρρυθμίσεις, όπως είπε, που είτε επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες όπως το θέμα του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους είτε θεραπεύουν θεσμικά εξαμβλώματα, όπως ο νόμος για τη προστασία των υπουργών

Για την εκλογή ΠτΔ

Αναφορικά με την εκλογή του ΠτΔ, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε αβάσιμη την κριτική ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης οδηγούν σε πολίτευμα προεδρικό ή ημιπροεδρικό, αφού όπως είπε αυτό δεν εξαρτάται από την διαδικασία της εκλογής του προέδρου, αλλά από τις αρμοδιότητές του.  Κατά τον κ. Τσίπρα είναι επιζήμια η πρόταση της Ν.Δ. να εκλέγεται ο πρόεδρος με απλή πλειοψηφία της Βουλής.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι κεντρικό ερώτημα στην πολιτική συζήτηση αυτή ήταν εάν τελικά πρέπει ως ύστατο καταφύγιο να προσφεύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία ή θα πρέπει ο ΠτΔ να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο ακόμα και με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, όπως είναι η πρόταση της ΝΔ.

Η αλήθεια είναι ότι το σημερινό Σύνταγμα προβλέπει την τελευταία δυνατότητα με την προσθήκη όμως μιας διόλου ασήμαντης λεπτομέρειας… Η απλή πλειοψηφία 151 αρκεί μόνο εφόσον δεν έχουν τελεσφορήσει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία (200, 200 και 180 ψήφων), στη συνέχεια έχει διαλυθεί η Βουλή, έχει εκλεγεί νέα, άρα έχουμε μεσολάβηση εκλογών, ενώ στη συνέχεια και πάλι επιχειρείται να συγκεντρωθεί αυξημένη πλειοψηφία κατά την πρώτη ψηφοφορία 180 βουλευτών και αν και εκεί δεν εκλεγεί πάμε σε απλή πλειοψηφία

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «η  διάλυση της Βουλής και η μεσολάβηση εκλογών δεν είναι μια τυχαία λεπτομέρεια», αλλά όπως είπε «είναι ο τρόπος που επιλέγει ο συνταγματικός νομοθέτης προκειμένου -ας μου επιτραπεί η έκφραση – να «εκβιάσει» αν θέλετε τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του ΠτΔ επειδή ακριβώς αυτός είναι ο επικεφαλής της Ελληνικής Δημοκρατίας και ρυθμιστής του πολιτεύματος».

Πολύ περισσότερο, παρατήρησε ότι με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα -στο βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος -και θα καταλήξουμε λοιπόν με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε ένα ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής που θα τυγχάνει να υπάρχει την περίοδο που θα λήγει η θητεία του Προέδρου και θα έρχεται η διαδικασία εκλογής.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ακόμη τη  Ν.Δ. πως διαδίδει την ψευδή είδηση ότι δεν θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32.. ώστε να μην πάρει 180 ψήφους και να να μην περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ποντάροντας στη λεγόμενη «δεξιά παρένθεση».

Ο ελληνικός λαός θα πάρει στις επικείμενες εκλογές θέση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα και δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλαιού συστήματος. Ήρθαμε για να μείνουμε  και θα μείνουμε για να κάνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές, που έχει ανάγκη ο τόπος

Διαβάστε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή:

Μητσοτάκης: «Ιστορικό σφάλμα, χαμένη ευκαιρία η Συνταγματική Αναθεώρηση»

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved