Σε προεκλογικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Αιγάλεω το βράδυ της Τρίτης. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προσωπικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων στις εκλογές.

Η ομιλία Τσίπρα στο Αιγάλεω πραγματοποιήθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση, ενώ νωρίτερα τον λόγο είχε πάρει η Ρένα Δούρου. Ο Πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του έκανε μια αναδρομή στα χρόνια που η Ελλάδα υπέφερε απ’ την κρίση, μειωνόταν ο κατώτατος μισθός κατά 30% και κόβονταν οι συντάξεις, λέγοντας πως αυτή την Ελλάδα «τη ζήσαμε στο πετσί μας. Είναι η Ελλάδα στην οποία υποφέρουν οι πολλοί για να καλοπερνούν οι λίγοι».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε απ’ τους συγκεντρωμένους να μην γιουχάρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά να του πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία του στη ζωή, διότι όσο και να τον συμβουλεύουν οι επικοινωνιολόγοι του, του ξεφεύγουν στις τελευταίες συνεντεύξεις και δεν το κρύβει ποια είναι η Ελλάδα που οραματίζεται, το σχέδιο του και το πρόγραμμά του.

Ο κόσμος των πολλών δεν τον αφορά τον κ. Μητσοτάκη, του είναι ούτως ή άλλος ξένος, αλλά του είναι και ασήμαντος. Δεν σας ξέρει και δεν τον ενδιαφέρει να σας μάθει. Δεν ξέρει και δεν τον ενδιέφερε ποτέ να μάθει πώς ζείτε, ποιες είναι οι αγωνίες σας, ποια τα όνειρα σας. Στις λαϊκές γειτονιές, οι άνθρωποι γι’ αυτόν είναι απλοί αριθμοί σε λογιστικά φύλλα. Άνθρωποι που η κοινωνική τους καταγωγή και ο τόπος που μεγάλωσαν ορίζει αμετάκλητα και την θέση τους σε αυτή την κοινωνία. Γι’ αυτό και ο άνθρωπος, μίλησε για τα νέα παιδιά στο Περιστέρι που γίνονται ψυκτικοί

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως δεν ήταν τυχαίο που στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη ένας νέος που θέλει να γίνει ψυκτικός είναι από το Περιστέρι και όχι στην Εκάλη ή την Πολιτεία ή το Πανόραμα της Βούλας.

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά του Προέδρου της ΝΔ είπε πως «έχει μια πολύ σαφή θέση στο μυαλό του για το ποια είναι η θέση και ο προορισμός του καθενός σε αυτή τη χώρα. Έχει σαφή αντίθεση με την ίδια την ιδέα της κοινωνικής κινητικότητας που αποτέλεσε το υπόβαθρο της συλλογικής προόδου για την ελληνική κοινωνία από τον πόλεμο και μετά», και συνέχισε: «Γιατί η Ελλάδα που βρήκε ξανά περπατησιά και όρθωσε ξανά το ανάστημα της μετά τα δύσκολα χρόνια, δεν ήταν δημιούργημα της αριστοκρατίας και των ελίτ της. Η Ελλάδα αναγεννήθηκε από τα παιδιά των αγροτών στη Λάρισα που έγιναν γιατροί. Από τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην Ήπειρο που έγιναν μηχανικοί. Από τα παιδιά των λιμενεργατών του Πειραιά που έγιναν επιστήμονες. Από τα παιδιά των μεροκαματιάρηδων στο Περιστέρι που έγιναν δικηγόροι. Αυτό ήταν το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που δεν έσπασε ποτέ. Και δεν θα σπάσει ούτε τώρα από τη νεοφιλελεύθερη μανία του κ. Μητσοτάκη». «Εδώ λοιπόν βρίσκεται η διαφορά μας».

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως υποχρεωθήκαμε σ’ ένα δύσκολο συμβιβασμό τον Ιούλιο του ’15, ήταν αναγκαίος ο συμβιβασμός, όμως, τόνισε πως δεν ερωτευτήκαμε εμείς τα μνημόνια, και συμπλήρωσε ότι το πιο σημαντικό για εκείνον ήταν ότι η Κυβέρνηση κατάφερε μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές και σημαντικές νίκες για να κρατήσει την κοινωνία όρθια. Παράλληλα, έσπευσε να συμπληρώσει πως «δεν πετάμε στα σύννεφα. Ξέρω ότι οι πολλοί περνούν ακόμα δύσκολα. Έχουμε όμως αποδείξει ότι η έγνοια είναι σ’αυτούς».

Συνεχίζοντας να μιλάει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο «ο κόσμος ακούει τις τελευταίες μέρες τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται στις ανατριχιαστικές ιδέες που έχει για την χώρα. Σήμερα μας είπε να βάλουμε τους δημόσιους λειτουργούς να δουλεύουν για χάρη των ιδιωτών» και απαντώντας στην κριτική για τα επιδόματα είπε «ας το καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης. Τα επιδόματα δεν είναι ελεημοσύνη. Είναι κοινωνική δικαιοσύνη».

Αναφερόμενος στο 7ημερο εργασίας είπε: «Κάποιοι νομίζαμε ότι το τερμάτισε προχθές με το 7ήμερο εργασίας, σήμερα, στην εκπομπή του φίλου μας του κ. Πορτοσάλτε απέδειξε ότι έχει κι άλλα να προσθέσει».

Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, είπε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του, τόσο θα γίνεται πιο σαφές το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών, που αν και ευρωπαϊκές μοιάζουν περισσότερο με εθνικές. «Έχει έρθει η ώρα να πάρουμε την πατρίδα στις πλάτες μας. Έχει έρθει η ώρα των πολλών».

Διαβάστε ακόμα:

Όλα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ

Photo: INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ