«Βιώσαμε από το 2010 τη σύγχρονη οδύσσεια της χώρας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα που εκφώνησε σήμερα Τρίτη από το νησί της Ιθάκης, ένα διάγγελμα που ήταν γεμάτο αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα» ήταν τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε το διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η διαδρομή δεν ήταν εύκολη, «αλλά είχε πάντα προορισμό, ακόμη και στις πιο σκοτεινές ώρες».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «μέσα σε πέντε χρόνια συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για χώρα σε καιρό ειρήνης. Υλοποιήθηκαν σκληρά μέτρα λιτότητας, ενώ η Δημοκρατία ευτελίστηκε».

«Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες. Φασιστικές συμμορίες, βγήκαν από τις κρυψώνες τους μετά από 60 χρόνια» ανέφερε ο ίδιος συμπληρώνοντας ακόμη ότι οι πολίτες δεν δέχθηκαν έτσι τη μοίρα, που τους χάραξαν άλλοι.

«Πριν από τρία χρόνια πήρε μία ιστορική απόφαση να πάρει το τιμόνι από εκείνους που οδήγησαν τη χώρα σε βράχια και να το δώσει σε νέους καπετάνιους. Αναλάβαμε το καθήκον με υπευθυνότητα», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ακόμη ότι:

Περάσαμε από πολλά κύματα. Το πλήρωμα άλλαξε. Άλλοι φοβήθηκαν τα κύματα και άλλοι θέλησαν να τα δαμάσουν

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης ότι σε αυτή την αφετηρία της νέας εποχής «δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων», «δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει» και «δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι».

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια», ανέφερε ο ίδιος ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν.

«Είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα», συμπλήρωσε ο ίδιος στο διάγγελμά του.

«Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος νωρίτερα ανέφερε ότι «φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά  δεν τελειώσαμε εδώ».

Με αναφορές στην «Οδύσσεια», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας» και ότι «οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι».

Τέλος ανέφερε ακόμη ότι «όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια», αλλά και πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους».

Ολόκληρο το διάγγελμα του Πρωθυπουργού απ’ την Ιθάκη:

Διαβάστε επίσης:

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από τα μνημόνια και την νέα μέρα για την Ελλάδα