«Πιστεύω πραγματικά ότι μετά από οχτώ  χρόνια μιας μεγάλης περιπέτειας μπορούμε να αισιοδοξούμε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απ’ τη Σύρο εκτιμώντας πως πλέον η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την κρίση, Ο Αλέξης Τσίπρα στα εγκαίνια του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

«Σήμερα είναι μια μέρα αισιοδοξίας» είπε ο κ. Τσίπρας απ’ τη Σύρο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επόμενη μέρα, η Κυβέρνηση δουλεύει για τις νέες θέσεις εργασίας, για μια δίκαιη ανάπτυξη «που θα μοιραστεί δίκαια στον λαό μας και όχι μόνο σε μια ελίτ που όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε την κρέμα και άφηνε το υπόλοιπο για τη μεγάλη πλειοψηφία».

Είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση, θα το κάνουμε πράξη μέσα από τη συνεννόηση, από τον κοινό βηματισμό, διότι βρισκόμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια για να σηκωθεί λίγο πιο ψηλά η πατρίδα μας

Αναφορικά με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, ο Πρωθυπουργός μίλησε για ένα έργο εμβληματικό, ένα έργο στρατηγικής σημασίας,καθώς εξασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή ενέργεια των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια.

«Με το έργο αυτό προκύπτουν πολλαπλά οφέλη και επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι, όπως η εξοικονόμηση κόστους για την παραγωγή ενέργειας, ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική» επισήμανε ο κ. Τσίπρα απ’ τη Σύρο.

Βασικός κορμός του έργου, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, είναι το καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χιλιομέτρων, που συνδέει πλέον τη Σύρο στο ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποσταθμού που κατασκευάστηκε στο Λαύριο.

Ακολούθως, με αντίστοιχες καλωδιακές συνδέσεις, η Σύρος συνδέεται με την Τήνο, καθώς και με την Πάρο, που τροφοδοτεί μια σειρά από άλλα γειτονικά νησιά. Έτσι, η Σύρος, η Τήνος και η Πάρος, αλλά και η Αντίπαρος, η Νάξος, το Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, συνδέονται πλέον με το ηπειρωτικό σύστημα.

«Με την ένταξη και της Μυκόνου, το αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώνεται η παρούσα φάση του έργου» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό αυτός ανέρχεται στα 245 εκ. ευρώ και προέρχεται απ’ την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χρηματοδοτικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το συνολικό όφελος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα προσεγγίσει τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη επιβάρυνση από τη χρέωση χρήσης του νέου συστήματος, θα είναι πάρα πολύ μικρή κι έτσι, οι καταναλωτές όλης της χώρας θα δουν σύντομα σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους

Με την καλωδιακή σύνδεση πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου, οι οποίες τροφοδοτούσαν μέχρι σήμερα την περιοχή, λειτουργώντας ως γνωστόν λειτουργούσαν με πετρέλαιο κάτι που γνωστοποίησε και ο κ. Τσίπρας απ’ τη Σύρο.

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως το πρώτο αφορά το αυξημένο κόστος που είχε μέχρι σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με πετρέλαιο. Κόστος που μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας επιβάρυνε τους καταναλωτές όλης της χώρας.

Αναφορικά με το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με την διακοπή της λειτουργίας των τριών Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής, είναι το περιβαλλοντικό, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με την καλωδιακή διασύνδεση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου βελτιώνεται δραστικά η μόλυνση από τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς.

Το τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αξιοπιστίας του συστήματος. Η απεμπλοκή από τον κίνδυνο των μπλακ άουτ, μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό και στην τοπική ανάπτυξη

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την λειτουργία της Βάσης Υποστήριξης Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο, κάτι που έχει προσφέρει άμεση  ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά, τα οποία μέχρι τώρα καλύπτονταν από την Ελευσίνα.

Η λειτουργία της βάσης της Σύρου, όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου, έχει προσφέρει άμεση ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά, τα οποία μέχρι τώρα καλύπτονταν από την Ελευσίνα κι έτσι, μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος πρόσβασης στα περιστατικά, μειώθηκε το κόστος των πτήσεων, παρέχεται άμεση, έγκαιρη και ουσιαστική νοσοκομειακή περίθαλψη στους ασθενείς και μειώθηκαν οι πλωτές διακομιδές

Σε λίγους μήνες επαναλειτουργεί το Νεώριο

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία του Νεωρίου της Σύρου, εκφράζοντας την ευτυχία του που μετά από πολύ «μεγάλες προσπάθειες και μεγάλες δυσκολίες, καταφέρνουμε να βρούμε λύση, να ξεμπλέξουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό και να δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική σε ένα ναυπηγείο με πολύ μεγάλη παράδοση που χαρακτήριζε για δεκαετίες το νησί».

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος, επισημαίνοντας πως τους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα ξεκινήσει «πάλι η δουλειά, η ζωή, η παραγωγή, στα ναυπηγεία της Σύρου».

«Αυτό θα είναι ένα δείγμα χειροπιαστό ότι πράγματι βγαίνουμε από την κρίση», επισήμανε κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας απ’ τη Σύρο, εξηγώντας ότι δεν επαρκούν οι δείκτες -που είναι θετικοί- αλλά πρέπει να αποτυπώνονται και σε χειροπιαστά πράγματα στην ζωή των ανθρώπων. «Προχωράμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε θέσεις εργασίας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.