Τσαβούσογλου: Ούτε πουλί πάνω απ’ το Αιγαίο χωρίς την άδειά μας

LIKE US ON FACEBOOK

Δεν σταματάει την προκλητική της στάση η γείτονας χώρα, συνεχίζοντας την πολιτική των προκλήσεων. Η νέα δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για το Αιγαίο.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Kral Fm, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε έρευνες στην θαλάσσια «γύρω από την Κύπρο». Η νέα πρόκληση Τσαβούσογλου για το Αιγαίο αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της προκλητικής στάσης της χώρας και της πολιτικής της αμφισβήτησης που ακολουθεί για το Αιγαίο.

Τώρα η Τουρκία έχει το δικό της πλοίο γεώτρησης. Η Τουρκία έχει δυνατότητες. Δεν θα αφήσουμε να χαθούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» από την άποψη οικονομικών συμφερόντων όπως φυσικού αερίου, πετρελαίου και φυσικού πλούτου γύρω από την Κύπρο

Ο Τούρκος Υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «ακόμα και σε θέμα ερευνών δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί χωρίς την άδεια της Τουρκίας».

Όταν ρωτήθηκε για τη θεωρία της παραχώρησης των 18 νησιών στην Ελλάδα, απάντησε ότι «όχι μόνο στη δική μας περίοδο αλλά και μετά την κρίση των Ιμίων δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ισχύον καθεστώς όπως και στο νομικό καθεστώς των νησιών. Δεν το επιτρέπουμε. Ακόμα και σε θέμα ερευνών δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Δεν έχει παραχωρηθεί ούτε ένα κομμάτι βράχου».

Πρόσφατα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε προχωρήσει σε ακόμα μια πρόκληση για το Αιγαίο, λέγοντας πως η ένταση έχει τις ρίζες της στην ελληνική αντίληψη, που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο συνολικά ελληνική θάλασσα.

Αναφορικά με τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, ο Γιλντιρίμ είχε πει ότι «το καθεστώς ορισμένων γεωγραφικών μορφωμάτων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει αποδοθεί στην Ελλάδα με έναν αναμφισβήτητο και ξεκάθαρο τρόπο εντάσσεται στην κατάλογο των διαφορών στο Αιγαίο».

Διαβάστε ακόμα:

Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα αναφορικά με το Αιγαίο

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved