Έτοιμη για κάθε λύση η Τουρκία, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για Κυπριακό, προσθέτοντας ακόμη ότι είναι καιρός να αναζητηθούν άλλες προσεγγίσεις.

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης» εξέφρασε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συζητήσει λύση διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας και δύο κρατών.

Μάλιστα, ο ίδιος, στην παρατήρηση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, διαφωνεί με άλλες μορφές λύσεις, πλην της διζωνικής ομοσπονδίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι: «Αυτή μπορεί να είναι η προσωπική του άποψη».

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ακόμη ότι το Σχέδιο Ανάν, το 2004, και η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, το 2017, δείχνουν ότι η ομοσπονδία ως μορφή λύσης «απέτυχε», ενώ τόνισε ότι στο Κραν Μοντανά η Τουρκία «έκανε κινήσεις στο κεφάλαιο της ασφάλειας, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε σε άλλα κεφάλαια».

Τέλος, ο ίδιος επέμεινε και στο θέμα των εγγυήσεων της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο πλούτος ανήκει και στις δύο πλευρές» και ζητώντας απ’ την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει τις «μονομερείς ενέργειες». Οι γεωτρήσεις μάλιστα, αποτελούν την «απάντηση» στις έρευνες που ξεκίνησε η ExxonMobilσε συνεργασία με την Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη:

Απειλές Τσαβούσογλου: Υπάρχει κι άλλη λύση εκτός απ’ τη διπλωματία