Συνεχίζονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ η Φάταχ του προέδρου Mahmoud Abbas κάλεσε τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις κατά της απόφασης των ΗΠΑ ν’ αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητά απ’ τις ΗΠΑ ν’ αναιρέσουν την απόφαση.

Μετά από τρεις μέρες βίαιων επεισοδίων κι ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 230, η Φάταχ με ανακοίνωσή της ζητά «να συνεχιστεί η σύγκρουση και να επεκταθεί σε όλα τα σημεία που είναι παρών ο ισραηλινός στρατός».

Ο πρόεδρος Mahmoud Abbas αποφάσισε μάλιστα, να μην δεχτεί να συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Mike Pence, αυτός επισκέφτηκε το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη στα μέσα Δεκεμβρίου.

Απ’ την άλλη πλευρά, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, μετά τη συνεδρίασή τους στο Κάιρο κάλεσαν τον Donald Trump να αναιρέσει τη απόφασή του, τονίζοντας ότι μπορεί να αυξηθούν τα επεισόδια βίας στην περιοχή.

«Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump την Τετάρτη ήταν επικίνδυνη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν είχε κανένα νομικό αντίκτυπο και ήταν άκυρη», αναφέρει η ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου .

Η απόφαση δεν έχει καμία νομική ισχύ. Κλιμακώνει την ένταση, πυροδοτεί την οργή και απειλεί να βυθίσει την περιοχή σε περισσότερη βία και χάος

Παράλληλα, επισήμανα πως θα επιδιώξουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα απορρίπτει την αμερικανική κίνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Gebran Bassil δήλωσε πως θα πρέπει να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στις ΗΠΑ, να αποτρέψουν τον Donald Trump να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά για οικονομικές κυρώσεις.

Photo: AP Photo/Nasser Shiyoukhi