«Τρέχει» ο Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να προχωρήσει στις αλλαγές και τα συμφωνηθέντα και να μπει στην ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θέλει να δώσει τις αποδείξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι προχωρά στις μεταρρυθμίσεις. «Τρέχει» ο Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ.

Τον Ιούνιο, ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει λάβει εκ μέρους μας ισχυρά επιχειρήματα που να δικαιολογούν να προταθεί στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Παράλληλα, ο ΖόρανΖάεφ δήλωσε «πεπεισμένος» για την ικανότητα της χώρας του να δώσει μέχρι τότε αποδείξεις για τις «προόδους της στους τομείς του κράτους δικαίου, της εφαρμογής δικαστικών μεταρρυθμίσεων», καθώς και στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τις κοινές δηλώσεις στον Τύπο, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς υποστήριξε την είσοδο της χώρας στην ΕΕ, τονίζοντας όμως ότι «δεν θα ήταν φρόνιμο να οριστεί από τώρα μια συγκεκριμένη ημερομηνία» για την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

«Αυτό εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν και τις προόδους που θα έχουν επιτευχθεί, όμως διαπιστώνω μια ισχυρή βούληση και υπάρχουν αποτελέσματα από την πλευρά της ΠΓΔΜ», είπε χαρακτηριστικά ο Κουρτς.

Απ΄τη μεριά του, ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δήλωσε πως πιστεύει στις ευρωπαϊκές αξίες, «περισσότερο μάλιστα απ’ ό,τι ορισμένα πρόσωπα στους κόλπους των κρατών μελών»,  και επανέλαβε πως η Κυβέρνησή του εργάζεται για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών