Σε λίγο καιρό αναμένεται η απόφαση σχετικά την υπόθεση θανάτου του 13χρονου Βασίλη Ζωγράφου και τον σοβαρό τραυματισμό της 11χρονης αδερφής του στις 27 Απριλίου 2014 σε υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό.

Οι κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο λούνα παρκ του Ελληνικού υποστήριξαν στις απολογίες τους πως έφταιγε η απότομη αλλαγή του καιρού. Η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου των τεσσάρων κατηγορούμενων εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση απολογήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 11/2, ενώ επιπλέον απολογήθηκαν και οι δύο εργαζόμενοι στο λούνα παρκ, υπήκοοι Πακιστάν.

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι είναι ο διαχειριστής του χώρου και ο ιταλικής υπηκοότητας συντηρητής των παιχνιδιών.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ο διαχειριστής, αλλά και ο συντηρητής στις απολογίες τους εξέφρασαν την άποψη πως ο θάνατος του παιδιού οφείλεται στην απότομη αλλαγή του καιρού, διότι “ξαφνικά εκδηλώθηκε ανεμοστρόβιλος, με αποτέλεσμα ο φουσκωτός κύλινδρος μέσα στον οποίο βρίσκονταν τα δύο αδέλφια να σηκωθεί στον αέρα και στη συνέχεια να προσγειωθεί στο έδαφος, χτυπώντας στα άλλα παιχνίδια που βρίσκονταν στον χώρο”.

Θυμίζουμε πως ο 13χρονος είχε υποστεί από την απότομη πτώση βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που στοίχισαν τη ζωή του, ενώ η αδελφή του είχε νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων με βαριά θλάση στον πνεύμονα.

Ο συντηρητής των παιχνιδιών συγκεκριμένα είπε στο δικαστήριο πως ο ίδιος απουσίαζε την ώρα της τραγωδίας από το λούνα παρκ, αλλά τόνισε πως είχε δώσει σαφείς οδηγίες στους δύο συγκατηγορούμενούς του υπαλλήλους να ξεφουσκώνουν το παιχνίδι σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι απρόοπτο.

Τους είχα πει να μη λειτουργούν αυτά τα παιχνίδια σε τέτοιες περιπτώσεις. Εκείνη την ημέρα ο καιρός άλλαξε ξαφνικά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε τίποτα… Πώς θα μπορούσα να προβλέπω την αλλαγή; Είναι όπως ο σεισμός… Ήταν τόσο απρόοπτο, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει κάτι τέτοιο… Καταλαβαίνω ότι αυτό που έχει συμβεί είναι μια τραγωδία και λυπάμαι πολύ. Έχω και γω δυο παιδιά και ξέρω… Και τα παιδιά μου είχαν μπει στο ίδιο παιχνίδι…

Απ’ την πλευρά του, ο διαχειριστής του λούνα παρκ υποστήριξε πως η επιχείρησή του τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας και πιστοποίησης. Αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης περίφραξης, ο κατηγορούμενος εξέφρασε την άποψη πως οι αρμόδιοι μηχανολόγοι και μηχανικοί του είχαν πει πως αν την τοποθετήσει, θα είναι απλά για να του πάρουν χρήματα.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα, συμπλήρωσε πως εάν έβαζε περίφραξη, θα του έκοβε πρόστιμο ο δήμος.

Για την άδεια του χώρου, ο διαχειριστής είπε πως έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να αδειοδοτηθεί και πως είχε μιλήσει πολλές φορές με τον δήμαρχο, ο οποίος τον διαβεβαίωνε πως θα λάβει άδεια.

Ο κατηγορούμενος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος ενώ ισχυρίστηκε πως «την ανύψωση της μπάλας δε τη γλίτωνε τίποτα, ούτε ο Θεός», αφού, όπως είπε, η αλλαγή του καιρού ήταν απότομη.

Σχετικά με τον συντηρητή των παιχνιδιών, ο διαχειριστής είπε πως ήταν πολύ τυπικός στη δουλειά του και ήλεγχε τα πάντα.

Οι δύο υπάλληλοι στις απολογίες τους εξέφρασαν τη λύπη τους για το συμβάν. Ο ένας εξήγησε πως απότομα εξαιτίας «στρογγυλού αέρα» η μπάλα όπου ήταν τα δυο παιδιά μέσα σηκώθηκε σε ύψος πάνω από τα δέντρα και μετά έπεσε πάνω σε άλλο παιχνίδι. Ο δεύτερος υπάλληλος, όπως είπε, δεν ήταν μπροστά στο συμβάν, αλλά πήγε αμέσως μόλις άκουσε τις φωνές.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 6 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμα:

Φρίκη σε λούνα παρκ- Δυστύχημα με ρόδα που ξεκόλλησε (Video)

Photo: Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ