Τραγικός ο απολογισμός στην Κούβα, μετά την συντριβή του αεροσκάφους, με τον αριθμό των νεκρών να έχει ανέβει στους 110.  Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στη χώρα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, αφού 99 Κουβανοί είναι νεκροί. Βρέθηκε σε καλή κατάσταση το ένα μαύρο κουτί, παραμένουν τα ερωτηματικά.

Τραγικός είναι ο απολογισμός στην Κούβα με τους αριθμούς νεκρών και τραυματιών διαρκώς να αλλάζουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 110, 99 από τους οποίους είναι Κουβανοί, και τρεις τραυματίες οι οποίοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει η αναγνώριση των θυμάτων, μέχρι στιγμής έχουν ταυροποιηθεί 15 άτομα, ενώ στην Κούβα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες λόγω πένθους που κήρυξε ο πρόεδρος, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται παιδιά, σύμφωνα με τις αρχές ενώ νεκρά είναι και τα έξι μέλη του πληρώματος: οι δύο χειριστές, ο μηχανικός και οι τρεις αεροσυνοδοί του Boeing, το οποίο όπως προέκυψε στη συνέχεια, η εταιρεία Cubana de Aviación το είχε νοικιάσει από την μεξικανική αεροπορική εταιρεία Global Air (γνωστή και ως Damojh Aerolíneas).

Η είδηση έχει προκαλέσει σοκ όχι μόνο στις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίοι βρέθηκαν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση έξω από το νεκροτομείο, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, τα συλλυπητήριά τους στην Κούβα εξέφρασαν οι κυβερνήσεις του Μεξικού, της Βενεζουέλας, της Ρωσίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Βρέθηκε το ένα μαύρο κουτί

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη με την μεξικανική κυβέρνηση να ανακοινώνει πως θα στείλει άμεσα ομάδα ερευνητών στην Κούβα. Τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα.

Οι ερευνητές ξεψαχνίζουν την περιοχή όπου έγινε η τραγωδία, μια αγροτική περιοχή σε ένα προάστιο περίπου 20 χλμ. νότια από το κέντρο της Αβάνας, ανασύροντας αποδεικτικό υλικό από τα συντρίμμια που ακόμη σιγόκαιγαν.

Βρήκαν το ένα μαύρο κουτί, τον αποτυπωτή συνομιλιών πιλοτηρίου, «σε καλή κατάσταση», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών της Κούβας Αντέλ Ισκιέρδο Ροδρίγκες. Πλέον, αναζητούν το δεύτερο κουτί, τον καταγραφέα δεδομένων πτήσης,ώστε να δοθούν οι απαντήσεις για την αεροπορική τραγωδία.

Δύο καταγγελίες για την μεξικανική εταιρεία

Δύο σοβαρές καταγγελίες κατά της μεξικάνικης εταιρίας Damoj, αναφορικά με τις επιδόσεις των πληρωμάτων, τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις αρχές της Γουιάνας και έναν συνταξιούχο πιλότο του εθνικού αερομεταφορέα της Κούβας.

Σύμφωνα με τον πιλότο, το 2010 ή το 2011 Κουβανοί αξιωματούχοι μιλούσα για έναν κυβερνήτη και έναν συγκυβερνήτη με «σοβαρά ζητήματα τεχνικής γνώσης» με την αρχή αεροπορικής ασφάλειας να εκδίδει επίσημη σύσταση προς τη μεξικανική εταιρεία, ώστε να μην νοικιάζονται πλέον αεροπλάνα και πληρώματα από αυτή.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο Boeing, κατασκευής 1979, είχε αποκλειστεί από τον εναέριο χώρο της Γουιάνας πέρυσι, λόγω σοβαρών προβλημάτων ασφάλειας, όπως ότι το πλήρωμα επέτρεπε την επικίνδυνη υπερφόρτωση αποσκευών στις πτήσεις προς την Κούβα.

Διαβάστε επίσης:

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στην Κούβα, μειώνεται ο αριθμός των επιζώντων

Photo: AP Photo/Ramon Espinosa