Μια τραγική είδηση από την Ταϊλάνδη με θύμα μια φάλαινα πιλότος. Φάλαινα πέθανε αφού κατάπιε 80 πλαστικές σακούλες.

Φάλαινα πέθανε αφού κατάπιε 80 πλαστικές σακούλες, βάρους μέχρι και 8 κιλά η κάθε μια! Η μικρή αρσενική φάλαινα πιλότος βρέθηκε να “πολεμάει” για τη ζωή της σε ένα κανάλι κοντά στα σύνορα με τη Μαλαισία, σύμφωνα με το τμήμα θαλάσσιων και παράκτιων πόρων της χώρας.

Μια κτηνιατρική ομάδα της προσέφερε τις πρώτες βοήθειες, προσπάθησε να σταθεροποιήσει την υγεία της αλλά τελικά η φάλαινα πέθανε την Παρασκευή το απόγευμα μια εβδομάδα αφού την εντοπίσαμε και η είδηση σόκαρε όλο τον κόσμο. Η αυτοψία που έγινε αποκάλυψε πως στο στομάχι της βρέθηκαν 80 πλαστικές σακούλες.

Οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν σημαντήρες προκειμένου να επιπλέει στο νερό η φάλαινα και ένα σκίαστρο για να την προστατεύει από τον ήλιο. Η φάλαινα εντοπίστηκε τη Δευτέρα και αρχικά, κατά την απόπειρα διάσωσης έκανε εμετό 5 σακούλες.

Ο Thon Thamrongnawasawat, ένας βιολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Kasetsart δήλωσε πως οι σακούλες που ήταν στο στομάχι της φάλαινας την εμπόδισαν από το να φάει οποιοδήποτε θρεπτικό φαγητό.  «Αν έχει 80 πλαστικές σακούλες στο στομάχι σου, πεθαίνεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ταϊλάνδη είναι ένας απ’ τους μεγαλύτερους χρήστες πλαστικών στον κόσμο με τον Thon να δηλώνει πως τουλάχιστον 300 θαλάσσια ζώα, συμπεριλαμβανομένων φαλαινών, δελφινιών και θαλάσσιων χελωνών, πεθαίνουν κάθε χρόνο στα ύδατα της Ταϊλάνδης μετά την κατάποση πλαστικών.

Μάλιστα, μια πρόσφατη έκθεση προειδοποίησε ότι η ποσότητα των πλαστικών στους ωκεανούς θα τριπλασιαστεί στην επόμενη δεκαετία, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό τους, τη στιγμή που η Κομισιόν απ΄τη μεριά της προτείνει νέους κανόνες κατά των πλαστικών προϊόντων.

Διαβάστε επίσης:

«Planet or Plastic?» Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες απ’ το National Geographic που θα σε ταρακουνήσουν!

Photo: AFP/Getty Images