Κοινό μέτωπο εναντίον της Ρωσίας από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία. Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγάλων δυνάμεων καταδικάζουν την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του. Η δήλωση του Τραμπ.

Τραμπ, Μέι, Μέρκελ και Μακρόν στέλνουν αυστηρό μήνυμα στη Ρωσία με κοινή τους δήλωση, στην οποία καταδικάζουν απερίφραστα την Ρωσία ως υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σαλίσμπερι της Βρετανίας.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τονίζουν στη δήλωσή τους πως οι τέσσερις χώρες τους καταδικάζουν «με απέχθεια» την επίθεση κατά του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας, την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι τέσσερις ηγέτες υπογραμμίζουν πως πρόκειται για την πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που γίνεται χρήση νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικού επιπέδου στην Ευρώπη.

«Η επίθεση απειλεί την ασφάλεια όλων μας. Δεν υπάρχει άλλη εύλογη εναλλακτική εξήγηση πέραν της ευθύνης της Ρωσίας για την επίθεση στο Σάλσμπερι», συμπληρώνουν.

Τραμπ, Μέι, Μέρκελ και Μακρόν κάνουν κάλεσμα προς τη Μόσχα να προχωρήσει στην απόλυτη και χωρίς όρους αποκάλυψη του προγράμματος παραγωγής της ουσίας Νοβιτσόκ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO).

Ο Λευκός Οίκος σε δική του ανακοίνωση εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς τη Βρετανία ενώ και η Προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε πως  συμμερίζεται τη διαπίστωση του Ηνωμένου Βασιλείου και ενημερώνεται για τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τους Βρετανούς ερευνητές και για τα στοιχεία για την ευθύνη της Ρωσίας στην επίθεση.

Ξεκάθαρη υποστήριξη Τραμπ σε Βρετανία

Μιλώντας στο Οβάλ Γραφείο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι φαίνεται πως η Ρωσία ήταν πίσω από την επίθεση εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα  Σεργκέι Σκριπάλ.

Ο Τραμπ έκανε δηλώσεις στον Τύπο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό. Ένα δημοσιογράφος ζήτησε απ’ τον Αμερικανό Πρόεδρο να πει εάν πιστεύει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν πίσω από την επίθεση και ο Τραμπ είπε πως «έτσι φαίνεται».

Photo: Getty Images