Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, απαντώντας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και λέγοντας πως δεν δέχεται συμβουλές, αναφορικά με την οριοθέτηση των περιοχών ναυτικής δικαιοδοσίας.

Σε υψηλούς τόνους το τουρκικό ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, μετά το μήνυμα που έστειλε η χώρας μας για την ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, σε επίσημη ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του Χακίμ Ακσόι, αναφέρει ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί συμβουλές από την Αθήνα.

«Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των περιοχών ναυτικής δικαιοδοσίας, η Τουρκία, όπως ίσχυε και προηγουμένως, θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με δίκαιες αρχές και τις σχετικές ειδικές περιστάσεις», επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την Ελλάδα.

Παράλληλα, στην εν λόγω ανακοίνωση, επισημαίνεται πως «σε αυτό το πνεύμα, δεν υπάρχει κάποια συμβουλή που θα μπορούσαμε να δεχθούμε από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις τεχνικές οριοθέτησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ προς την Τουρκία

Την Πέμπτη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, αναφέροντας πως αυτή «θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς δικαίου Τουρκία».

Αναφορικά με τα ζητήματα αποστρατικοποίησης, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως «οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση».

Παράλληλα, ανέφερε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής», ενώ κάλεσε την Τουρκία να «συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

Να σημειώσουμε πως είχε προηγηθεί η δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας,πως Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παρέμβει στις δραστηριότητές της στην Ανατολικό Μεσόγειο.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ: Παραβάτης του διεθνούς δικαίου η Τουρκία