Νέες υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω απ’ το Αιγαίο. Συνεχίζει τις προκλήσεις η τουρκική πλευρά.

Όπως έγινε γνωστό σχετικά με τις υπερπτήσεις απ’ τα Τουρκικά F-16 πάνω απ’ τα ελληνικά νησιά, το απόγευμα της Τρίτης τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από νησιά των Δωδεκανήσων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στις 18:05 τουρκικό F-16 πραγματοποιείσαι υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 24.000 ποδιών, ενώ στη συνέχεια, το ίδιο μαχητικό πέρασε και πάνω από τους Αρκιούς στις 18:11 και σε ύψος 22.000 ποδιών.

Στις 18:18 σημείωσε και πάλι υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι στα 24.500 πόδια.

Ένα δεύτερο F-16 πέταξε πάνω από τους Λειψούς στις 18:11 στα 22.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική, ενημέρωσε το ΓΕΕΘΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9:34 το πρωί έτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από την Κίναρο-ανατολικά της Αμοργού- στα 27.000 πόδια.

Σημειώνεται ότι οι επιθετικές πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τα Δωδεκάνησα, έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο οποίος έγραψε: «Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευθεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του, και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία. Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις. Η Τουρκία μπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέματα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ενα τουρκικό πλοίο με στόχο την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου πλέει ήδη επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Μπορεί πιθανότατα η Τουρκία να στείλει πλοίο σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας, που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική αλλά η Τουρκία τουρκική».

Διαβάστε ακόμα:

ΥΠΕΞ: Αβάσιμες και απαράδεκτες οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο