Απελευθερώθηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ως τη δίκη τους, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επιστρέφουν στην Ελλάδα μέχρι να οριστεί η δίκη τους.

Πιο συγκεκριμένα, τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς εν αναμονή της δίκης τους. Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου, αφότου πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αφήνονται ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους από το τουρκικό δικαστήριο. Η Ελληνίδα πρόξενος ενημέρωσε σχετικά τους γονείς των δύο στρατιωτικών.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα, καθώς η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη μεταβαίνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αδριανούπολη προκείμενου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Στο αεροσκάφος θα επιβαίνουν υπουργοί της Κυβέρνησης για να παραλάβουν τους δύο στρατιωτικούς με ασφάλεια στην πατρίδα.

Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι εάν γίνει δίκη των δύο στρατιωτικών, θα γίνει ερήμην και, εάν επιβληθεί ποινή, δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Ο Πρωθυπουργός έγραψε σε tweet πως η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη Δικαιοσύνης, που θα «συμβάλλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Σε δεύτερη ανάρτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη και ευχαρίστησε τους δύο αξιωματικούς για το σθένος και την υπομονή τους.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά

Μόλις έγινε γνωστή η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος ανέβασε στο Twitter του μια φωτογραφία με την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας.

Ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη, Νικόλαος Μητρετώδης, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε όλον τον κόσμο για το κύμα συμπαράστασης, καθώς και την πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία για τις προσπάθειές τους. Ο ίδιος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, έκανε λόγο για μια «εφιαλτική Οδύσσεια», που πέρασαν οι οικογένειες των στρατιωτικών.

Παρουσιάστηκαν την Τρίτη ενώπιον του δικαστηρίου

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους και ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους, αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι δύο Έλληνες στην κατάθεσή τους τόνισαν για ακόμα μια φορά πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο αποφάσισε πως όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι τα τουρκικά Mέσα, επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές, μετέδιδαν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή τουλάχιστον δύο ετών.