Αποφυλακίστηκε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, Τανέρ Κιλίτς, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε την Τετάρτη το τουρκικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τετάρτη υψηλόβαθμος ερευνητής της Αμνηστίας, ο Τανέρ Κιλίτς, τοπικός πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας αποφυλακίστηκε μετά από απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι ο Κιλίτς βρισκόταν στις τουρκικές φυλακές για έναν χρόνο με την κατηγορία της υποστήριξης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατοικεί στις ΗΠΑ και που η Τουρκία κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Την κράτηση του Κιλίτς είχε επικρίνει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο νέος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε χαρούμενος με την απόφαση αποφυλάκισης του Κιλίτς, ενώ την ίδια ώρα εξέφρασε την «οργή» της οργάνωσης για τις «αβάσιμες κατηγορίες» εις βάρος των 11 ακτιβιστών που ακόμα δεν έχουν αποφυλακιστεί.

«Υπέροχα νέα: Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απεφάνθη υπέρ της αποφυλάκισης του επίτιμου προέδρου της Amnesty Turkey Τανέρ Κιλίτς. Αναμένουμε έως το βράδυ την αποφυλάκισή του. Τότε θα ξεκινήσουν οι πανηγυρισμοί» έγραψε στο Twitter ο Άντριου Γκάρντνερ της Αμνηστίας, ο οποίος αργότερα στο Twitter ανέβασε φωτογραφία του Κιλίτς να αγκαλιάζει την οικογένειά του έξω από τις φυλακές με τη λεζάντα: «Ο Τανέρ είναι πραγματικά ελεύθερος».

Σημειώνεται ότι η είδηση για την αποφυλάκιση του Κιλίτς έρχεται λίγες ώρες μετά την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και μετά την εκ νέου απόρριψη της αίτησης για απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Η κράτηση του Μπράνσον είναι κι αυτή που έχει συμβάλει στην επιδείνωση των σχέσεων Άγκυρας και Ουάσιγκτον, αλλά και στην αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας.

Διαβάστε επίσης:

Αναμένεται αμερικανική αντίδραση: Η Τουρκία είπε ξανά όχι στην απελευθέρωση του πάστορα

Photo: Sputnik Türkiye