Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στήριξη προς Ελλάδα και Κύπρο.

Να σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις απ’ την Τουρκία ζήτησε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Θα ήθελα να εκφράσω την στήριξή μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και να ζητήσω την άμεση παύση αυτών των παράνομων ενεργειών από την Τουρκία. Η Τουρκία παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που είναι υποχρεωμένη να έχει με όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής.

Στις δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν τους ηγέτες της Ε.Ε. για την προκλητική στάση της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Ντ. Τουσκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας, εάν η στάση της Τουρκίας δεν αλλάξει.

Θετική ανταπόκριση Ε.Ε. στον Τσίπρα για την τουρκική προκλητικότητα

Θετική ήταν η ανταπόκριση Ε.Ε. στον Τσίπρα για την τουρκική προκλητικότητα μ’ όλες τις πλευρές να δηλώνουν πως στηρίζουν την Ελλάδα και καταδικάζουν οποιαδήποτε προκλητική συμπεριφορά.

Ο Πρωθυπουργός παρέθεσε στους συνομιλητές του όλα τα γεγονότα, απ’ τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους “Γαύδος” μέχρι την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Η στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν στο ότι η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική, ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.