Σε δεσμεύσεις για το πότε να περιμένουν οι 198.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων τα αναδρομικά τους προχώρησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, τα αναδρομικά απ’ τις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να καταβληθούν τον Αύγουστο. Η καταβολή αφορά τους χιλιάδες συνταξιούχους που είναι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων.

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει διατάξεις οι οποίες «απαλλάσσουν από αρκετές οφειλές, περιπτώσεις ασφαλισμένων που κακώς επιβαρύνονταν, γιατί το σύστημα όπως ήταν δομημένο «παρήγε» οφειλές».

Για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, ο υφυπουργός σημείωσε ότι αν δεν είχε παρέμβει η Κυβέρνηση, η εφαρμογή του νόμου Βρούτση «με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα είχε οδηγήσει σε οριζόντια περικοπή όλες τις καταβαλλόμενες επικουρικές κατά 57% έως σήμερα».

Με τον επανυπολογισμό η Κυβέρνηση πέτυχε να μην υπάρξει επίδραση στη συντριπτική πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων» και να έχει επηρεαστεί «μόνο το 18% των καταβαλλόμενων επικουρικών

Ο ίδιος εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού «το ύψος αρκετών νέων επικουρικών είναι μεγαλύτερο» ενώ «ταυτόχρονα, είναι νομοθετικά συνδεδεμένες με τις θετικές προοπτικές της οικονομίας».

Για σχεδόν το 20% των συντάξεων προκύπτουν αυξήσεις. Σε άλλες περιπτώσεις μικρές, σε άλλες περιπτώσεις μεγάλες. Κυρίως οι μικρές συντάξεις βελτιώνονται. Όπως και οι συντάξεις όσων κατέβαλαν στο παρελθόν υψηλές εισφορές. Γεγονός που καταρρίπτει όσα υποστηρίζει η ΝΔ περί έλλειψης ανταποδοτικότητας εισφορών- παροχών του ν. 4387/2016

Διαβάστε ακόμα:

Διευκρινίσεις ΕΦΚΑ για την καταβολή των συντάξεων

Photo: Pixabay