Η ιστορική απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντοναλντ Τραμπ, να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, απ’ το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αρχίζει να κεντρίζει και πρακτικά το ενδιαφέρον.

Η πινακίδα για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ τοποθετήθηκε, κάνοντας την, ίσως, την πιο αμφιλεγόμενη πινακίδα στον κόσμο.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, την 6η Δεκεμβρίου, πυροδότησε σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, ενώ αμαύρωσε τη γιορτή των Χριστουγέννων για τους Παλαιστίνιους Χριστιανούς.

Ο ΟΗΕ δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία θεωρεί κατεχόμενο έδαφος, ενώ χαρακτηρίζει τον ισραηλινό νόμο του 1980 με τον οποίο η ιερή πόλη ανακηρύχθηκε “αιώνα και αδιαίρετη” ισραηλινή πρωτεύουσα παραβίαση του διεθνούς Δικαίου. Για τα Ηνωμένα Έθνη, το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί κατόπιν διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα μέρη.

πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
Photo:Ronen Zvulun / Reuters

Γενικά σε διεθνές επίπεδο εξακολουθεί να υπάρχει συναίνεση ως προς το ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να αποτελέσει την πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης.

Η απόφαση 478 του ΟΗΕ (1980) καλούσε όλες τις χώρες που διατηρούσαν διπλωματικές αποστολές στην Ιερουσαλήμ να τις αποσύρουν από την πόλη. Δεκατρείς χώρες (Αϊτή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Γουατεμάλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ολλανδία, Ουρουγουάη, Παναμάς, Χιλή) είχαν μεταφέρει κατόπιν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ, όπου βρίσκονται κι εκείνες των άλλων χωρών.

Υπενθυμίζουμε πως το Δεκέμβριο του 2017, η Ισραηλινή Υφυπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Χοτόβελι, είχε δηλώσει πως το Ισραήλ βρίσκεται σε επαφή με «τουλάχιστον 10 χώρες» αναφορικά με τη μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ.

Όλα αυτά σε μία περίοδο που η ένταση στην περιοχή έχει «χτυπήσει κόκκινο» με τους Παλαιστινίους να βρίσκονται σε αναβρασμό και το Ισραήλ να έχει ανοίξει μέτωπο και με τη Παλαιστίνη και με γειτονικές χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Νετανιάχου: «Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν» | Τα επικίνδυνα “παιχνίδια” Ισραήλ-Ιράν

Photo:Ronen Zvulun / Reuters