Σε μία ανορθόδοξη, ακόμα και για τα δεδομένα του γραφικού Βρετανού πολιτικού Μπόρις Τζόνσον, δήλωση προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απο τη θέση του ΥΠΕΞ, παρομοίασε τον Πούτιν με τον Χίτλερ ο Μπόρις Τζόνσον σε δηλώσεις του. Ο πολιτικός, που έχει συζητηθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν για τις απόψεις του, κρίνει ότι, ίσως το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα πραγματοποιηθεί το Καλοκαίρι στη Ρωσία, θα χρησιμοποιηθεί από τον Πούτιν, όπως είχαν χρησιμοποιηθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου το 1936, από τον Χίτλερ.

Όλα άρχισαν όταν άλλος βουλευτής του Κοινοβουλίου δήλωσε πως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία θα χρησιμοποιηθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο με τον ίδιο τρόπο που ο Αδόλφος Χίτλερ θέλησε να χρησιμοποιήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στη Ναζιστική Γερμανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον, όχι μόνο δε κράτησε μετριοπαθή στάση, αλλά δήλωσε πως:

H περιγραφή σου για το τι πρόκειται να συμβεί στη Μόσχα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε όλες τις εκδηλώσεις, και η σύγκριση με το 1936, πιστεύω ότι είναι απολύτως σωστή

Μία τέτοια δήλωση απο ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος της Κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται, σίγουρα, να δυναμιτίσει περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου, μετά και την υπόθεση Σκριπάλ.

Υπόθεση Σκριπάλ

Με αφορμή την υπόθεση του Ρώσου κατασκόπου, ο οποίος φέρεται να δηλητηριάστηκε απο Ρώσους σε πόλη της Μεγάλης Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις δύο ισχυρές χώρες.

Συγκεκριμένα επισήμανε:

Πιστεύω ότι ο λόγος για τον οποίο έβαλαν τη Βρετανία στο στόχαστρό τους είναι πολύ απλός, διότι πρόκειται για μια χώρα που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στις αξίες, που πιστεύει στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στο κράτος Δικαίου και επανειλημμένα κατήγγειλε τις καταχρήσεις της Ρωσίας σε βάρος αυτών των αξιών. Το είδαμε με τα δυτικά Βαλκάνια, τις χώρες της Βαλτικής, στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Συρία με τη συνενοχή της Ρωσίας: σε σύγκριση με την ΕΕ και τον ΟΗΕ, η Βρετανία ήταν η πιο ξεκάθαρη, η πιο επίμονη στο να διατηρήσουμε τις αξίες μας. Πιστεύω ότι πιθανόν για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να διαπραχθεί αυτή η ενέργεια εδώ, στη χώρα μας.