Τον Νοέμβριο θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα η απόφαση σχετικά με το ελληνικό αίτημα για τη μη περικοπή των συντάξεων, το οποίο εξετάζεται ακόμα σε τεχνικό επίπεδο.

Όπως όλα δείχνουν, μέσα στον επόμενο μήνα θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με τις συντάξεις και συγκεκριμένα εάν τελικά θα περικοπούν ή όχι από 1η Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Νίκος Μπέλλος για το naftemporiki.gr, η  Ιταλία θα είναι το βασικό θέμα του Εurogroup της 5ης Νοεμβρίου, δεν θα γίνει συζήτηση για Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί το Νοέμβριο σε μια έκτακτη σύνοδο του Εurogroup, η οποία θα προετοιμάσει τις αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ, που αναμένεται να λάβουν στις 13-14 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Στη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα του naftemporiki.gr, εμβόλιμα θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη και το ελληνικό αίτημα, όπου θα ληφθεί και η απόφαση. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να αποκαλύψει την ημερομηνία, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση προγραμματίζεται για τις 19 Νοεμβρίου, ενώ πιθανότατα η ακριβής ημερομηνία να προσδιοριστεί στο Εurogroup της προσεχούς.

Η απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί το Νοέμβριο και όχι στις 3 Δεκεμβρίου, γιατί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα το σχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να υποβληθεί στην διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Σχετικά με την ουσία και την πορεία των συζητήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει τα άλλα κράτη μέλη είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Άφησε να εννοηθεί αυτό που είπε στην αρχή της εβδομάδας ευθέως ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι δηλαδή η υπεραπόδοση του πλεονάσματος δεν φτάνει να καλύψει τη μη περικοπή των συντάξεων (1,0% του ΑΕΠ) και τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης. Εάν δηλαδή δεν περικοπούν οι συντάξεις, τότε θα περικοπούν κάποιες από τις εξαγγελίες.

Διαβάστε ακόμα:

Θετικό το EWG στη μη περικοπή των συντάξεων