Το θρυλικό Zonars άλλαξε όνομα μετά από 80 χρόνια | Ξηλώθηκε η ταμπέλα

LIKE US ON FACEBOOK

Το ιστορικό καφέ της Αθήνας που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1939 άλλαξε όνομα, μετά από 80 χρόνια που καθιερώθηκε με τον επωνυμία “Zonars”.

Το θρυλικό Zonars άλλαξε όνομα μετά από 80 χρόνια λόγω δικαστικής διαμάχης. Η ταμπέλα ξηλώθηκε ήδη και το ιστορικό μαγαζί πλέον λέγεται “Athénée”.

Τα εγκαίνια του Zonars έγιναν τον Αύγουστο του 1939, στην γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, ανήμερα του τορπιλισμού της «Έλλης».

Ιδρυτής του Zonars ήταν ο Έλληνας μετανάστης απ’ τις ΗΠΑ, Κάρολος Ζωναράς. Ο ίδιος είχε ιδρύσει στο Ντέιτον του Οχάιο, μια πολύ επιτυχημένη σοκολατοβιομηχανία, και όταν γύρισε στην Ελλάδα ήθελε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και στην Αθήνα.

Έτσι, έδωσε αρκετά χρήματα για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί επαγγελματικά τον χώρο, όπου στεγαζόταν στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Απ’ την πρώτη στιγμή, το Zonars καθιερώθηκε ως αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής κουλτούρας της αθηναϊκής πρωτεύουσας.

Μετά τον θάνατο του Ζωναρά, οι κληρονόμοι πούλησαν το Ζonars στην εταιρεία Διόνυσος. Το 1995, η Διόνυσος ήρθε σε αντιδικία με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ιδιοκτήτη του κτιρίου όπου στεγαζόταν το Ζonars, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης τον Μάρτιο του 2001.

Στις 26 Μαρτίου του 2001, η ιστορική καφετέρια έκλεισε τις πύλες της με την εξής ανακοίνωση: «Σε λίγες ημέρες κλείνει και το τελευταίο παραδοσιακό και τουριστικό κατάστημα “Ζόναρς”. Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την αξιότιμη πελατεία που μας τίμησε με την εμπιστοσύνη της 61 χρόνια».

Τότε, ξεκίνησε η ανάπλαση του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού από την εταιρεία Picar ΑΕΕ που την είχε αναλάβει, όπως και την εκμετάλλευση του κτιρίου για 25 χρόνια.

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο του Zonars, έξι χρόνια μετά το κλείσιμό του το 2001, άρχισε ανακαινισμένο την επαναλειτουργία του τον Οκτώβριο του 2007 στο νέο εμπορικό συγκρότημα. Από το 2007 έως το 2015, η διαχείριση του ιστορικού καφέ-ζαχαροπλαστείου ανήκε στην Εverest. Και το 2015, τα αδέλφια Πανά ανέλαβαν τη λειτουργία του.

Όμως, τελικά μια δικαστική διαμάχη οδήγησε στην αφαίρεση του ονόματος Zonars, καθώς την εμπορική ονομασία διεκδικούσε η επιχείρηση Dionysos Zonar’s στην Ακρόπολη.
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved