Στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, πέρα από τα κρούσματα στις 26 Μαΐου, τόσο ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσαν ότι η τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό θα γίνεται στο εξής με γραπτές ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας.

Ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σήμερα, Τρίτη 26 Μαΐου, 10 νέα κρούσματα. 8 με πιθανή σύνδεση με γνωστό κρούσμα, ενώ τα υπόλοιπα διερευνώνται. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας φτάνει τα 2.892. Από τα κρούσματα αυτά το 55% αφορά άνδρες.

Από τα παραπάνω συνολικά κρούσματα τα 628 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ τα 1.644 (57%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

18 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 4 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών είναι τα 69 έτη και το 83.3% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω. 101 ασθενείς έχουν ήδη εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφηκε ένας νέος θάνατος με τον αριθμό των θανάτων από τον ιό αυτό μέχρι σήμερα να φτάνει τους 173 συνολικά στη χώρα. Οι 52 ήταν γυναίκες (30%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα.

Δείτε τον χάρτη με τα κρούσματα ανά τον κόσμο. 

Ο κ. Τσιόδρας δεν μίλησε μόνο για τα κρούσματα στις 26 Μαΐου. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας συγκίνησε με τα λόγια του, κάνοντας προσωπικές αναφορές για τους δύσκολους μήνες που πέρασαν με τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια, την ομάδα μου και την ανεκτίμητη βοήθεια προσπάθησα να δίνω χρήσιμες πληροφορίες, να απαντώ στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για να βοηθήσω τους πολίτες. Δεν αισθάνθηκα τίποτα διαφορετικό από όλους σας. Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα τόσο κοντά σας μέσω του τηλεοπτικού φακού και μέσω απαγορευτικού. Αισθάνθηκα κοντά σας και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο 

Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας έκλεισε από την πλευρά του την ενημέρωση, διαβάζοντας ένα ποίημα με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.
Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους.
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…»

Το συγκεκριμένο ποίημα αποδίδεται στον Οδυσσέα Ελύτη, όμως δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία από τις ποιητικές του συλλογές και ως εκ τούτου δεν θεωρείται δικό του.

Το δικό του «αντίο» είπε και ο κ. Χαρδαλιάς μετά από 72 μέρες συνεχούς ενημέρωσης για τον νέο κορονοϊό, αναφέροντας φυσικά πως «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά»

Σήμερα κλείνουμε με αυτή την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή (Σωτήρη Τσιόδρα) 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης 

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία- μέχρι πότε θα γίνονται μαθήματα