Λίγες μέρες μας χωρίζουν απ’ το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει την καμπάνια του πυρετωδώς.
Μάλιστα, την Τρίτη ανέβηκε το σποτ του Ζάεφ ενόψει δημοψηφίσματος, το οποίο κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, «για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία».
ΗΠΑ και Ε.Ε. καλούν τον λαό της ΠΓΔΜ να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου ενώ ο Πρωθυπουργός Ζάεφ συνεχίζει την εκστρατεία υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, κατοχυρώνει τη «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα».
Во животот сите правиме компромиси и тие се неопходни за позитивни промени. Вреди кога тие компромиси ќе обезбедат сигурна иднина за новите генерации. Ова е наша и граѓанска и родителска одговорност пред нашите деца и нашите внуци. На 30 септември #ИзлезиЗА европска Македонија! pic.twitter.com/5FRXSHfJsz
— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) September 18, 2018
Στο κυβερνητικό σποτ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων:
Στη ζωή κάνουμε όλοι συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για θετικές αλλαγές. Αυτοί αξίζουν όταν παρέχουν ένα ασφαλές μέλλον για τις νέες γενιές. Αυτή είναι η κοινωνική και γονική μας ευθύνη μπροστά στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Στις 30 Σεπτεμβρίου, για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει το «ναι» να προηγείται οριακά (51,1% έναντι 48,9% του «όχι»).
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της εταιρείας «Market Vision» για λογαριασμό της σκοπιανής ιστοσελίδας Mkd.mk, έδειξε πως το 25,2% δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα (εκ των οποίων 35,3% προέρχεται από τους Σλαβομακεδόνες της γείτονος), σε αντίθεση με το 48% που δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες. Αναποφάσιστο παραμένει το 26,8% του κοινού.
Στο ερώτημα «είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών», το 51,1% των ερωτώμενων λέει «ναι», ενώ 48,9% των Σκοπιανών πολιτών δηλώνει «όχι».
Σημειώνεται πως στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της ‘’Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’», τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
- «Όχι» απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων
- «Ναι» το 47,4%.
Η πλειοψηφία των κατοίκων της ΠΓΔΜ θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ, χωρίς, όμως, αλλαγή ονόματος.
Διαβάστε ακόμα:
Καμμένος για την ΠΓΔΜ: Ο Ζάεφ παραβιάζει τη συμφωνία, να ακυρωθεί