Το Ριάντ προαναγγέλλει διώξεις για την υπόθεση Κασόγκι, σύμφωνα με όσα δήλωσε το Σάββατο από το Μπαχρέιν ο υπουργός Εξωτερικών του Ριάντ Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

«Αυτοί που κρύβονται πίσω από τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι θα διωχθούν στη Σαουδική Αραβία», ανέφερε το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ριάντ Άντελ αλ Τζουμπέιρ, ο οποίος πρόσθεσε ακόμη ότι η έρευνα θα πάρει χρόνο.

Σε ομιλία του στη σύνοδο για την ασφάλεια που πραγματοποιείται στη Μανάμα του Μπαχρέιν, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι σχέσεις του Ριάντ με τις ΗΠΑ είναι «ακλόνητες» εν μέσω της «υστερίας», όπως ανέφερε ο ίδιος, των ΜΜΕ για τη δολοφονία του δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το ίδιο, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει μια «λογική, ρεαλιστική» εξωτερική πολιτική, την οποία μπορούν να υποστηρίξουν όλες οι αραβικές χώρες του Κόλπου, ενώ τόνισε ακόμη ότι η Σαουδική Αραβία πολεμάει το όραμα «του σκότους» που έχει το Ιράν για τη Μέση Ανατολή.

Σε ομιλία του επίσης στο Μπαχρέιν, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις ανέφερε ότι γεγονότα όπως η δολοφονία του Κασόγκι υπονομεύουν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ενώ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν επιπρόσθετα μέτρα κατά των υπευθύνων.

«Αν αναλογιστούμε το συλλογικό μας συμφέρον στην ειρήνη και τον ακλόνητο σεβασμό μας στα ανθρώπινα δικαιώματα, η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σε μια διπλωματική εγκατάσταση θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους» υπογράμμισε ο Μάτις, προσθέτοντας πως:

Αν αποτύχει οποιοδήποτε έθνος να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και την κυριαρχία του νόμου υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια σε μια εποχή που αυτή είναι αναγκαία στον υπέρτατο βαθμό

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας φάνηκε επιφυλακτικός σχετικά με τον πολιτικό αντίκτυπο της δολοφονίας: «Θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις μου με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι αξιολογούν τον αντίκτυπο αυτού του περιστατικού στην στρατηγική μας» και δεν αναφέρθηκε καθόλου στον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν.

Τέλος, ο ίδιος ανέφερε ότι το περιστατικό αυτό δεν θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με την Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε ακόμη:

Η Σ. Αραβία παραδέχθηκε πως ο φόνος του Κασόγκι ήταν προμελετημένο έγκλημα