Συνάντηση αναμένεται να έχουν σήμερα, Σάββατο, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να “κλειδώσει” η ρύθμιση για τις 120 δόσεις που αφορά οφειλές προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, στη συνάντησή τους θα γίνει κι ένας σχεδιασμός σχετικά με τις προεκλογικές παροχές που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την Παρασκευή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απ’ τα Γρεβενά είχε προαναγγείλει τη συνάντηση, ενώ είχε τονίσει πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να βοηθήσει όσους από τους πολίτες έχουν ανάγκη τη ρύθμιση και έχουν την διάθεση να πληρώσουν τις οφειλές τους και «όχι να ικανοποιήσουμε πολίτες που δεν έχουν ανάγκη μια τέτοιας ρύθμισης για τις εκκρεμότητές τους».

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό θα καταλήξουν στην τελική ρύθμιση του σχεδίου των 120 δόσεων.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι στη συνάντησή τους θα γίνει ευρεία συζήτηση για την κατάρτιση σχεδίου που θα αφορά τον τρόπο διάθεσης μέρους του πλεονάσματος 2019- 2020, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα δοθεί υπό την μορφή κοινωνικού μερίσματος, αλλά εξετάζονται άλλες λύσεις με πιο μόνιμο χαρακτήρα.

Τα θετικά μέτρα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών, οι οποίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ανάμεσα στις προεκλογικές παροχές που συζητούνται είναι:

  • Η διατήρηση αφορολόγητου
  • Η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%: 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά από το 2021
  • Η αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς: 368 εκατ. ευρώ το 2020 και 613 εκατ. Ευρώ από το 2021 και μετά
  • Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ: 209 εκατ. ευρώ
  • Η μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις: 150- 180 εκατ. ευρώ
  • Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: 180 εκατ. ευρώ
  • Η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%: Περί τα 500 εκατ. ευρώ
  • Οι μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%

Διαβάστε ακόμα:

«Με τις 120 δόσεις θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν περίπου 80.000 ασφαλισμένοι»

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC