«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στη γερμανική Κυβέρνηση το προσφυγικό- μεταναστευτικό, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας έδωσε προθεσμία στην Άνγκελα Μέρκελ μέχρι τα τέλη Ιουνίου για πιο αυστηρούς ελέγχους των συνόρων.

Το τελεσίγραφο προς τη Μέρκελ για το προσφυγικό ήρθε απ’ τον ΥΠΕΣ Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος πιέζει για εξεύρεση λύσης στο μεταναστευτικό. Η προθεσμία έχει γίνει αποδεκτή απ’ τη Γερμανία Καγκελάριο, η οποία επιχειρεί να κατευνάσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία.

Ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών ζητάει απ’ τη Μέρκελ να δώσει εντολή να μην επιτρέπεται η είσοδος της Γερμανίας σε μετανάστες που έχουν αιτηθεί άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος διαφωνεί μ’ αυτή την πρόταση σημειώνοντας πως είναι κατά των μονομερών ενεργειών.

Η Μέρκελ φοβάται πως αυτό θα προκαλέσει χάος και θ’ απομακρύνει το σενάριο του να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο θέμα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά απ’ τα διεθνή ΜΜΕ, ο Ζέεχοφερ έδωσε προθεσμία 2 εβδομάδων στην Μέρκελ για το προσφυγικό.

Το τελεσίγραφο είναι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, προκειμένου η Γερμανία Καγκελάριος να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για την επαναπροώθηση των μεταναστών. Εάν, όμως, η Μέρκελ αποτύχει, θα ξεσπάσει πολιτική κρίση.

Τι θα επιδιώξει η Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με τους Ευρωπαίους εταίρους της για το ζήτημα της επαναπροώθησης μεταναστών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου.

Μετά την Σύνοδο, θα γίνει εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης, όπως είπε η ίδια σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει αυτοματισμός».

Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Ζεεχόφερ προειδοποίησε πως, εάν δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις ατόμων που εμπίπτουν στις προβλέψεις του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Διαβάστε ακόμα:

Στη Βαλένθια έφτασαν οι μετανάστες του Aquarius | Νέες προκλητικές δηλώσεις Σαλβίνι