Μπορεί στην Ελλάδα να συνεχίζουμε να φημιζόμαστε με τον χειρότερο τρόπο για την οδηγική συμπεριφορά, όμως τα τροχαία ατυχήματα στο Όσλο δεν υπάρχουν πια. 

Και τα τροχαία ατυχήματα στο Όσλο έχουν εξαλειφθεί, γιατί πολύ απλά στη Νορβηγία και συγκεκριμένα στο Όσλο προσπάθησαν και τα κατάφεραν. Ολόκληρο το 2019 σημειώθηκε μόνο ένας νεκρός σε τροχαίο δυστύχημα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για πρώτη φορά στα χρονικά της Νορβηγίας, κανείς νέος κάτω των 16 ετών δεν έχασε τη ζωή του σε κάποιο τροχαίο ατύχημα στους δρόμους της πρωτεύουσας και μόνο ένας απ’ όλες τις ηλικίες πέθανε μέσα στο 2019 με αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο ρεκόρ μετά το 2017, τότε που σκοτώθηκαν συνολικά τρεις άνθρωποι στους δρόμους. Απίστευτο;!

Παρ’ όλα αυτά, οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα σε ολόκληρη την επικράτεια αυξήθηκαν από 108 το 2018 σε 110 το 2019. Παράλληλα, η Νορβηγία κατέγραψε τον μικρότερο αριθμό νεκρών από τροχαία σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2017.

Τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα είναι το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας «Vision Zero», που στοχεύει στην επίτευξη ενός αυτοκινητοδρόμου χωρίς θανατηφόρα ατυχήματα ή σοβαρούς τραυματισμούς. Αυτή την πρωτοβουλία υιοθέτησε και η νορβηγική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τα ΜΜΜ της χώρας, την περίοδο 2018-2019. Στο στόχο της «Vision Zero» σχετικά με τη δημιουργία οδικού δικτύου στο οποίο «δεν θα σκοτώνεται και δεν θα τραυματίζεται σοβαρά κανείς» συμπεριλαμβάνεται η μείωση των ορίων ταχύτητας σε εθνικό επίπεδο και η αύξηση των βαρέων και περισσότερο ασφαλών ΙΧ στους δρόμους της χώρας.

Το κατόρθωμα είναι μοναδικό! Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα κατέγραψε και δημοσίευσε στο Twitter ο Anders Hartmann, που δραστηριοποιείται σε θέματα ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια στη Νορβηγία.

Καλό θα ήταν το παράδειγμα αυτό να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως και η Ελλάδα, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά τα ατυχήματα στους δρόμους που συμβαίνουν κάθε χρόνο!

Διάβασε τι συμβαίνει στην Ελλάδα:

Χιλιάδες νεκροί, εκατοντάδες ανάπηροι και εκατομμύρια τραυματίες απ’ τα τροχαία στην Ελλάδα

Photo: Unsplash/ Christoffer Engström