Το «Ναι» επικρατεί στο δημοψήφισμα σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και με το 20% των καταμετρημένων ψήφων.

Το «Ναι» επικρατεί στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τα exit polls, τα οποία ειδικότερα δείχνουν ότι απ’ το 85% των καταμετρημένων ψήφων των εκλογικών τμημάτων τάσσεται υπέρ του ΝΑΙ το 91,25%, ενώ υπέρ του ΟΧΙ το 5,82%.

Παράλληλα, δεδομένου ότι η συνολική συμμετοχή έφθασε τις 630.000 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 34.09% προκύπτει ότι το «Ναι», υπερψηφίστηκε από 500.000 πολίτες.

Απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές ο Ζάεφ

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το κλείσιμο των καλπών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μίλησε για νίκη του «ναι» ενώ δεν αναφέρθηκε στη χαμηλή συμμετοχή των πολιτών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η θέληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους», ενώ  πρόσθεσε ότι «οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια. Περιμένω πως η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισε, ψήφισε «υπέρ» παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ».

«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν. Οι πολίτες που ψήφισαν ενέκριναν σε μεγάλο ποσοστό τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Ζάεφ και κάλεσε την Αντιπολίτευση να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να περάσουμε πλέον στην πολιτική δραστηριότητα στο κοινοβούλιο. Πρέπει το VMRO να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές διαφορετικά άλλος δημοκρατικός δρόμος δεν υπάρχει, παρά η προσφυγή στις κάλπες».

Για νοθεία στις κάλπες κάνει λόγο η Αντιπολίτευση

Για νοθεία κάνει λόγο το VMRO DPMNE, το μεγαλύτερο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που το ίδιο εξέδωσε, καταγγέλλει παράνομη ρίψη ψηφοδελτίων στις κάλπες, ενώ σημειώνει συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές ενότητες, όπου τα ποσοστά συμμετοχής παρουσίασαν ξαφνική αύξηση από το 27% στο 60% από τις 15:00 μέχρι τις 18.00.

Το VMRO μάλιστα αναφέρει ότι τα νούμερα δείχνουν ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις, στις κάλπες προστέθηκαν περίπου 500 ψήφοι ανά 2 ώρες.

Επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του απ’ την ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

ΥΠΕΞ: Αντιφατικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

«Αντιφατικό» για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, ενώ ζητάει την ίδια στιγμή νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών», ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια πως:

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους», σχολίασε το ελληνικό ΥΠΕΞ, κάνοντας υπαινιγμούς και για τη στάση της Αντιπολίτευσης, ενώ σημειώνει ακόμη ότι:

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα

Το υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι: «Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες», ενώ κατέληξε την ανακοίνωσή του αναφέροντας ότι:

«Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Πορεία στη Θεσσαλονίκη κατά της συμφωνίας

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακή, με αφορμή το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία στις έξι το απόγευμα από το άγαλμα του Αριστοτέλη, στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ συνέχισαν έπειτα στην παραλιακή και από το ύψος του Λευκού Πύργου ανέβηκαν από την οδό Παύλου Μελά στην Τσιμισκή, για να επιστρέψουν και πάλι στο άγαλμα.

Το μεσημέρι, επίσης άνθρωποι ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα σύνορα. Σ’ αυτό το σημείο έφτασαν μετά και άλλοι από την περιοχή του Πολυκάστρου με αυτοκίνητα, ενώ προχώρησαν και στη συμβολική διαμαρτυρία στο τελωνείο των Ευζώνων, χωρίς ωστόσο να κλείσουν το δρόμο.

Διάβασε ακόμα:

Χάθηκε το στοίχημα της συμμετοχής στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ | Απέκλεισε τις εκλογές ο Ζάεφ