Σε μια δημόσια κατάθεση ψυχής προχώρησε ο γνωστός συγγραφέας και μεταφραστής, Αύγουστος Κορτώ, γεγονός που συγκίνησε το ελληνικό κοινό.

Στη δημοσίευση του Κορτώ στο Facebook εξιστορείται μια βιωματική ιστορία του ιδίου. Τα δύσκολα χρόνια που πέρασε, στιγμές από την προσωπική του ζωή, η κατάθλιψη που τον οδήγησε στο να προσπαθήσει να δώσει ένα τέλος στη ζωή του και τα βιώματα του πριν και μετά το θλιβερό γεγονός.

Η δημοσίευση του συγγραφέα συνοδευόταν από μια φωτογραφία που απεικονίζει τον ίδιο να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά την απόπειρα αυτοκτονίας. Τα λόγια του αναφέρονταν σε ψυχικά νοσούντες και με την κίνηση του αυτή είχε ως στόχο να τους δώσει δύναμη και να τους παρακινήσει να μην φοβούνται και να μην κρύβουν τα προβλήματα τους.

Στην παρακάτω ανάρτηση του, ο Αύγουστος Κορτώ, περιγράφει τα όσα πέρασε στο κρεβάτι του πόνου τονίζοντας πως και σ’ αυτή την άσχημη στιγμή ο πατέρας του, ο σύζυγός του και οι φίλοι του τον βοήθησαν πάρα πολύ, ώστε να γίνει καλά.

Αναφέρει επίσης πως η απόφαση του να αυτοκτονήσει ήταν «ένα κακό όνειρο» και πως τώρα δεν φοβάται να αντικρίσει την αλήθεια και πιο συγκεκριμένα «την εικόνα του σακατεμένου του εαυτού». Τέλος, τονίζει και παρακαλά όσους μαστίζονται από τη νόσο της κατάθλιψης να μην φοβούνται και να λένε τα προβλήματα τους, γιατί μόνο έτσι θα γίνουν καλά!

Αναλυτικά η δημοσίευση του Κορτώ στο Facebook:

Πριν ένα χρόνο, έπειτα από σκληρή, πολύμηνη μάχη με την κατάθλιψη, προσπάθησα να δώσω τέλος στη ζωή μου. Στα πέντε…

Gepostet von Auguste Corteau am Mittwoch, 24. April 2019

«Πριν ένα χρόνο, έπειτα από σκληρή, πολύμηνη μάχη με την κατάθλιψη, προσπάθησα να δώσω τέλος στη ζωή μου. Στα πέντε λεπτά, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, που είχε καμφθεί σε μια στιγμή απελπισίας, επανήλθε βρυχώμενο, και κάλεσα ασθενοφόρο. Στο νοσοκομείο, υποβλήθηκα σε πλύση στομάχου, και όταν συνήλθα κάπως απ’ την αρχική σύγχυση, διαπίστωσα ότι υπέφερα από μερική αφασία: οι λέξεις, που ως τότε δεν με είχαν προδώσει ποτέ, τώρα ξεγλιστρούσαν και χάνονταν, κι αδυνατούσα να ολοκληρώσω μια απλή πρόταση. Για καλή μου τύχη, η συνέπεια αυτή της απόπειρας παρήλθε.

Μαζί με τον Τάσο – ο οποίος, χάρη στο σύμφωνο συμβίωσης, μπορούσε να συναποφασίζει για την πορεία της υγείας μου – αποφασίσαμε ότι έπρεπε να νοσηλευθώ, οπότε και πέρασα δύο βδομάδες στο Αιγινήτειο, όπου έλαβα πολύτιμη βοήθεια και στήριξη: η διάγνωση της διπολικής διαταραχής ετέθη οριστικά, και άρχισα να παίρνω την αγωγή που χρειαζόμουν για χρόνια, και χάρη στην οποία – σε συνδυασμό με την ανεκτίμητη συμπαράσταση και την απέραντη αγάπη του συζύγου, του πατέρα και των φίλων μου – σύντομα κατέκτησα μια πρωτόγνωρη ψυχική ευρωστία.

Ωστόσο, για καιρό, απέφευγα να μιλήσω για την απόπειρα, και δεν τολμούσα να αντικρίσω τη φωτογραφία του σακατεμένου μου εαυτού – γιατί με κατέτρυχε η ντροπή που επί αιώνες τυραννούσε (κι εξακολουθεί να τυραννά) τους ψυχικά νοσούντες: το στίγμα κι η σιωπή, η αίσθηση ότι ευθύνεσαι για την αρρώστια σου, η άδικη, παράλογη, απάνθρωπη ενοχή για μια πράξη που δεν ήταν παρά ένα δραματικό σύμπτωμα μιας νόσου πέρα από τον έλεγχό σου.

Γι’ αυτό και σήμερα, που όλα αυτά μοιάζουν με κακό όνειρο – με τον εφιάλτη ενός άλλου Πέτρου, που έγινε καλά, και μπορεί να γράφει αυτές τις αράδες – θέλω να ζητήσω μια χάρη από κάθε άνθρωπο που υποφέρει από κατάθλιψη, που βρέθηκε (ή φοβάται ότι μπορεί να βρεθεί) στη θέση μου:

Μιλήστε για την αρρώστια σας. Ζητήστε τη βοήθεια φίλων, γνωστών, συγγενών – πάνω απ’ όλα, τη βοήθεια γιατρού. Η κατάθλιψή σας, η υπομανία, η ψύχωση, ο αυτοκτονικός ιδεασμός, δεν είναι παρά συμπτώματα μιας ψυχικής νόσου. Θα ντρεπόταν ποτέ ένας καρκινοπαθής για τη νεοπλασία του, ένας διαβητικός για το ασθενικό πάγκρεας με το οποίο γεννήθηκε; Καμιά ντροπή: ό,τι νοσεί, είναι ζωντανό – κι άρα μπορεί να ζήσει καλύτερα.

Σήμερα – έχοντας επιστρέψει απ’ τον ζόφο – σας απλώνω το χέρι. Αύριο, μπορεί να μου το απλώσετε εσείς. Δείξτε, λοιπόν, στον εαυτό σας, την αγάπη και την επιείκεια που του αξίζει. Σπάστε τη σιωπή, την αναίτια ντροπή.

Και στο πιο βαθύ σκοτάδι, το θαύμα της ζωής μας λάμπει».

Πώς ο συγγραφέας είχε γνωστοποιήσει ότι πάσχει από κατάθλιψη;

Ο Αύγουστος Κορτώ αντιμετωπίζει κλινική κατάθλιψη και έχει να πει κάτι πολύ σημαντικό