Το shutdown στις ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία καθώς συμπληρώθηκε και η 22η μέρα της μερικής αναστολής λειτουργίας του κράτους. Πρόεδρος Τραμπ και Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο στο χάος;

Μια λύση για το shutdown στις ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να έρθει αρκετά σύντομα για τους περίπου 800.000 ομοσπονδιακούς εργαζόμενους, οι οποίοι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα αμειφθούν και αμοιβή δεν είδαν.

Κι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ σκεφτόταν μια δραματική διαδρομή διαφυγής, δηλώνοντας την εθνική έκτακτη ανάγκη για την κατασκευή του τοίχους χωρίς νέα ροή μετρητών από το Κογκρέσο, μέλη του κόμματός του δεν θεώρησαν καλή την ιδέα αυτή και κάλεσε το Κογκρέσο να βρει μια άλλη λύση.

«Αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να κηρύξουμε εθνική έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο Τραμπ, επιμένοντας πως έχει τη εξουσία για να το κάνει αλλά δεν πρόκειται να το κάνει τόσο εύκολα, θέλοντας να διαπραγματευτεί με το Κογκρέσο.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο Τραμπ φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το shutdown στις ΗΠΑ, η διοίκηση επιτάχυνε τον προγραμματισμό μιας ενδεχόμενης κήρυξης σε έκτακτη ανάγκη για να προσπαθήσει να ξεφύγει από το Κογρκέσο και να χρηματοδοτήσει τον τοίχο από υπάρχουσες πηγές ομοσπονδιακών εσόδων.

Ο Λευκός Οίκος διερεύνησε την εκτροπή χρημάτων για την κατασκευή του τοίχους από μια σειρά άλλων λογαριασμών. Μια ιδέα που εξετάστηκε ήταν η εκτροπή μερικών από τα 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν στο Σώμα Στρατών Μηχανικών μετά από θανατηφόρους τυφώνες και πλημμύρες του περασμένου έτους, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.

Πάντως, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είπε σε μια δήλωσή του ότι «είναι ώρα για τον Πρόεδρο Τραμπ να χρησιμοποιήσει έκτακτες δυνάμεις για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός συνοριακού τοίχους». Ωστόσο, άλλοι Ρεπουμπλικανοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες, δεδομένου ότι ενδέχεται να αντιμετωπιστούν πιθανά νομικά εμπόδια.

Το shutdown στις ΗΠΑ ξεκίνησε την 22α Δεκεμβρίου, ξεπέρασε στις 00:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) τις 21 ημέρες που είχε διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους επί των ημερών του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία, το 1995-1996.

Πάντως, οι εργασίες της Γερουσίας έχουν ανασταλεί μέχρι τη Δευτέρα και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός.

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Τραμπ: Ζήτησε να εγκριθεί το κονδύλι για το τείχος με το Μεξικό

Photo: nymag.com