Στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου οδεύουν οι Αμερικανοί. Όμως, οι εν λόγω εκλογές έχουν λάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Ντόναλντ Τραμπ και τις αμφιλεγόμενες πολιτικές του.

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο τεστ για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέχρι και αργά το βράδυ της Δευτέρας συμμετείχε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, εξαπολύοντας πυρά κατά των Δημοκρατικών. Παράλληλα, δεν έκρυβε πως και ο ίδιος θεωρεί πως πρόκειται για μία αναμέτρηση- προσωπική δοκιμασία.

Στην τελευταία ομιλία του πριν ανοίξουν οι κάλπες, από το Κλίβελαντ του Οχάιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στο μεταναστευτικό ενώ δεν δίστασε να συνδέσει άμεσα το θέμα με την εγκληματικότητα.

Πρέπει να πάτε να ψηφίσετε… Αν θέλετε περισσότερα καραβάνια, περισσότερο έγκλημα, ψηφίστε Δημοκρατικούς. Αν θέλετε ασφαλείς κοινότητες, ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς. Αύριο διακυβεύονται όλα όλα χτίσαμε

Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) στην Ανατολική Ακτή της Χώρας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί είναι το φαβορί για τον έλεγχο της Βουλής της Αντιπροσώπων, με τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Μια πιθανή επικράτηση των Δημοκρατικών σε ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα μπορούσε να εκληφθεί ως πολιτική ήττα του Αμερικανού Προέδρου, αν και ο ίδιος έχει φροντίσει να χαμηλώσει τον πήχη, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο τη Γερουσία.

Σε τουλάχιστον είκοσι εκλογικές περιφέρειες τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να μας εκπλήξουν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα βγάλει η κάλπη.

Το αποτέλεσμα περιμένουν και οι αγορές, οι οποίες, όμως, έχουν μάθει σε μεγάλες εκπλήξεις από το 2016 και έπειτα. Το πρώτο σοκ για τις αγορές ήταν τον Ιούνιο του 2016 με το Brexit ενώ ακολούθησε το Νοέμβριο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Τα παιδιά των μεταναστών δεν θα μπορούν να έχουν αμερικανική υπηκοότητα

Photo: REUTERS/BRIAN SNYDER