Το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα- Ερντογάν και οι Έλληνες στρατιωτικοί

LIKE US ON FACEBOOK

Μετά τα ζητήματα που έθεσε ενώπιον των υπόλοιπων κρατών- μελών του ΝΑΤΟ, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να συναντήσει το μεσημέρι της Παρασκευής τον Τούρκο Πρόεδρο.

Το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στο ραντεβού Τσίπρα- Ερντογάν στις Βρυξέλλες είναι φυσικά το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται παρανόμως στις φυλακές Αδριανούπολης, ενώ στόχος είναι να βρεθεί λύση για την άμεση απελευθέρωση τους.

Η συνάντηση των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένη για τις 14.30 (ώρα Βελγίου) και θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα, Πέμπτη.

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σημειώνοντας πως«αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟϊκής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα για πάνω από τέσσε ρις μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».

Ο ίδιος κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για το μεγάλο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, σημειώνοντας πως«αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Όσον αφορά, τέλος, τη συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως αποτελεί απόδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας. «Μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία που δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες μας, αλλά τη συλλογική ευρωατλαντική ασφάλεια στο σύνολό της», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμα:

Τσίπρας για τους δύο Έλληνες: Πληγή για όλο το ΝΑΤΟ η κράτησή τους

Photo: AP
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved