Το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό

LIKE US ON FACEBOOK

Δόθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Διαβάστε τι περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό για την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», την ιθαγένεια, τη μακεδονική γλώσσα με αναφορά στη σλάβικη οικογένεια αλλά και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της συμφωνίας.

Τα κόμματα πήραν στα χέρια τους το κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως αναφέρει το άρθρο 21, παράγραφος 3:

«Σε συνέχεια αυτών των διαπραγματεύσεων έχουν ήδη γίνει αμοιβαίως αποδεκτά και συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

  • Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του δεύτερου μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes όπως προβλέπεται στην παρούσα συμφωνία. Το σύντομο όνομα του δεύτερου μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία»
  • Η ιθαγένεια του δεύτερου μέρους θα είναι Μακεδονική – πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας όπως αυτή θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα
  • Η επίσημη γλώσσα του δεύτερου μέρους θα είναι «Μακεδονική Γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την 3η Συνδιάσκεψη των Η.Ε. για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977 και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και 4() της παρούσας συμφωνίας
  • Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της παρούσας συμφωνίας».

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Θυμίζουμε ότι οι δύο Πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν την Τρίτη πως κατέληξαν σε συμφωνία για το Σκοπιανό και το όνομα που συμφωνήθηκε είναι «Βόρεια Μακεδονία». Από τότε υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό και των δύο χωρών, με τον πολιτικό κόσμο να μην συμφωνεί με τη λύση, την οποία παρουσίασαν Τσίπρας και Ζάεφ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει για το Σκοπιανό τη Βουλή στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας είναι εκρηκτική μετά τη συμφωνία για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Πρόταση μομφής απ’ τη ΝΔ εναντίον της Κυβέρνησης είναι πιθανό κατατεθεί, όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες ενώ την πρόταση δυσπιστίας προανήγγειλε απ’ το βήμα της Βουλής και ο κ. Βορίδης.

Η ενημέρωση για το Σκοπιανό θα διεξαχθεί σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ενημερώσει την ελληνική αντιπροσωπεία για τη συμφωνία στο Σκοπιανό.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για την Ελλάδα, για τις διμερείς της σχέσεις με τους γείτονες,  αλλά και συνολικά για την πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων. Η ελληνική κυβέρνηση αξιοποίησε την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάστηκε ώστε να δοθεί μια εθνικά συμφέρουσα λύση σε μια χρόνια εκκρεμότητα που στοίχισε στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα.

Ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός δίνουν τη θέση τους στη συνεργασία, τη συνανάπτυξη, την πρόοδο και τη σταθερότητα.

Η Αριστερά και ο προοδευτικός κόσμος της χώρας μας, έδωσαν κοινές μάχες τις προηγούμενες δεκαετίες με τους προοδευτικούς πολίτες της γειτονικής χώρας, απέναντι στον εθνικισμό και τη δημαγωγία. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι  αφήνουμε πίσω  το παρελθόν και  σχεδιάζουμε το μέλλον, προσηλωμένοι στην ειρήνη και στη φιλία μεταξύ των λαών.

Σε αυτήν την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κλείνουν σήμερα τα μάτια και ταυτίζονται με ακραίες εθνικιστικές και λαϊκιστικές απόψεις, υποχωρώντας από την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας erga omnes με βάση την οποία και οι ίδιοι διαπραγματεύτηκαν. Θα μείνουν στην ιστορία ως ανεύθυνοι και επικίνδυνοι».

Διαβάστε ακόμα:

Διάγγελμα Ιβάνοφ: Δεν θα υπογράψω τη συμφωνία για το Σκοπιανό

Photo: EUROKINISSI
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved