Συνέντευξη με αφορμή το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Κοτζιάς στην ΕΡΤ. Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη στάση του Πάνου Καμμένου κι έκανε λόγο για ένα… «καβγαδάκι εντός γάμου»!

Η νέα δήλωση Κοτζιά για τον Καμμένο ήρθε με αφορμή τις τοποθετήσεις που έχει κάνει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αρχικά, ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ μετά το δημοψήφισμα, σχολίασε πως το χειρότερο σενάριο είναι «η ΠΓΔΜ να καταρρεύσει», ενώ σ’ άλλο σημείο της συνέντευξής του τόνισε πως «η συνεργασία Ελλάδας – ΠΓΔΜ αποτελεί τη βέλτιστη πολιτική για το μέλλον των Βαλκανίων».

Ο κ. Κοτζιάς στη συνέχεια έσπευσε να υπενθυμίσει πως το δημοψήφισμα δεν αποτελεί όρο ή προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ενέχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Η ΠΓΔΜ έχει συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε. Κανείς δεν είναι όμηρος. Η γειτονική χώρα έχει να κάνει πολύ περισσότερα σε σχέση με την Ελλάδα

Αναφορικά με τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως «είμαστε δημοκρατική Κυβέρνηση, στην οποία υπάρχουν διαφορετικές γνώμες».

Με τον κ. Καμμένο υπάρχει η διαφωνία για το θέμα των Σκοπίων. Δεν είναι καλό οι διαφορές να εκδηλώνονται με ένταση, και αυτό δεν έχει συμβεί. Η διαφωνία με τον κ. Καμμένο είναι σαν “καβγαδάκι ενός γάμου”. Δεν έχει πάρει διαστάσεις, όμως

Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας ΥΠΕΞ προχώρησε μια διευκρίνιση αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου: «Ο κ. Καμμένος μιλάει διότι είναι αρχηγός του ενός από τα δύο κόμματα (σ.σ. της συμπολίτευσης), δεν μιλάει ως συναρμόδιος στην εξωτερική πολιτική. Ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα εκεί που νομίζει ότι θίγονται ουσιαστικά συμφέροντα, ενδιαφέροντα του κόμματός του ή του τρόπου που αντιλαμβάνεται το μέλλον της χώρας να διαφοροποιείται. Δεν είναι κακό πράγμα στη Δημοκρατία η διαφοροποίηση και η άλλη άποψη. Κακό πράγμα στη Δημοκρατία είναι αν αυτή η διαφοροποίηση παίρνει χαρακτήρα πολεμικής, προσωπικών χαρακτηρισμών».

Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς άφησε αιχμές, λέγοντας πως οι Κυβερνήσεις πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία.

Όποιος θέλει, όποιος έχει άλλη γνώμη θέτει ένα θέμα στην ψηφοφορία και ψηφίζουμε, και εκεί ανακαλύπτουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς

Ωστόσο, ο ίδιος επανέλαβε την εκτίμηση πως η ελληνική Βουλή θα καταφέρει να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα υπάρξουν πάνω από 151 βουλευτές που θα την υπερψηφίσουν».

Διαβάστε ακόμα:

Συμφωνία με την Αντιπολίτευση ή πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ