Το ΚΑΣ μπλόκαρε την ανέγερση κτιρίου που θα «έκρυβε» την Ακρόπολη

LIKE US ON FACEBOOK

Μπορεί το 2018 να είχε δώσει την έγκρισή του, αλλά τώρα ανακαλεί την απόφασή του, εξηγώντας πως εάν ολοκληρωνόταν η ανέγερση του συγκεκριμένου κτιρίου στο Κουκάκι, θα «κρυβόταν» η Ακρόπολη.

Το κτίριο στο Κουκάκι με θέα την Ακρόπολη δεν θα ανεγερθεί τελικά, σύμφωνα με τη νεότερη απόφαση του ΚΑΣ, η οποία πάρθηκε μετά την αυτοψία της ολομέλειας του ΚΑΣ, που διενεργήθηκε στις 4 Μαρτίου 2019 στο οικόπεδο.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανακάλεσε ομόφωνα την απόφαση που είχε πάρει στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 αναφορικά με το αίτημα για την ανέγερση νέου εννιαώροφου κτιρίου (με τρία υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα) σε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάση στο Κουκάκι.

Έπειτα απ’ την αυτοψία της ολομέλειας του ΚΑΣ, που διενεργήθηκε στις 4 Μαρτίου 2019 στο οικόπεδο, πάρθηκε η γνωμοδότηση.

Στην αυτοψία, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, διαπιστώθηκε ότι το κτίριο (ύψους περίπου 32 μ.), θα προκαλέσει, μεταξύ άλλων, οπτική βλάβη στο μνημείο της Ακρόπολης, αλλά και δεν θα δένει αρμονικά στο ευρύτερο δομημένο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα ειπώθηκε ότι -εκτός από ένα κτίριο που κτίστηκε το 1989 επί της οδού Τ. Καρατάση- το εν λόγω εννιαώροφο κτίριο θα έχει το μεγαλύτερο ύψος σε σχέση με τις όμορες οικοδομές.

Τονίζεται πως γενικά, σύμφωνα με το ΚΑΣ, κανένα κτίριο δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος της Ακρόπολης και να την κρύβει. Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας.

Διαβάστε ακόμα:

To ΚΑΣ είπε «όχι» στον Gucci για επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved