Το αυστηρό μήνυμα του Κοτζιά λίγο πριν τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

LIKE US ON FACEBOOK

«Με την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων δεν παίζει κανείς πολιτικά παιχνίδια. Είναι απαράδεκτο», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τους Έλληνες στρατιωτικούς που εξακολουθούν να είναι υπό κράτηση.

Σε συνέντευξη στον ανταποκριτή της Frankfurter Allgemeine Zeitung, Μίκαελ Μάρτενς, μίλησε ο Νίκος Κοτζιάς για τους Έλληνες στρατιωτικούς και τη συνεχιζόμενη κράτησή τους από την Τουρκία για «δήθεν κατασκοπία».

Είναι πρωτοφανές. Οι δύο στρατιώτες περιμένουν ήδη περισσότερο από τέσσερις μήνες να γίνει δίκη. Είναι δήθεν ύποπτοι για κατασκοπεία. Είναι ρεαλιστικό να ταξιδεύουν κατάσκοποι με στολή; Αυτά είναι ανοησίες! Όσα είδαν εκεί, δέκα μέτρα πέρα από τα σύνορα, θα μπορούσε κανείς να τα έχει δει και από την ελληνική πλευρά με κιάλια

Ο Υπουργός Εξωτερικών παραλλήλισε την κατάσταση με αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, «όπου η ανθρώπινη ζωή και η ελευθερία έχουν επίσης διαφορετική αξία από ό,τι σε μας», προσθέτοντας πως «εμείς ποτέ δεν θα συλλαμβάναμε δύο Τούρκους ούτε θα τους φυλακίζαμε χωρίς δίκη για μήνες. Με την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων δεν παίζει κανείς πολιτικά παιχνίδια. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς για τους Έλληνες στρατιωτικούς λίγο πριν την συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Παρασκευής θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρος και το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί είναι φυσικά αυτό της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται παρανόμως στις φυλακές Αδριανούπολης, ενώ στόχος είναι να βρεθεί λύση για την άμεση απελευθέρωση τους.

Η συνάντηση των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένη για τις 14.30 (ώρα Βελγίου) και θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα, Πέμπτη.

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σημειώνοντας πως«αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟϊκής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα για πάνω από τέσσε ρις μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».

Ο ίδιος κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών».

Διαβάστε αναλυτικά:

Το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα- Ερντογάν και οι Έλληνες στρατιωτικοί

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved