Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Χρήστου Πασαλάρη, ο οποίος πέθανε το πρωί του Σαββάτου στα 93 του χρόνια. Ο «δάσκαλος» της δημοσιογραφίας, όπως τον αποκαλούν, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον ελληνικό Τύπο, αλλά και την πολιτική ζωή της χώρας.

Το «αντίο» στον δημοσιογράφο Χρήστο Πασαλάρη εξέφρασε μέσω μηνυμάτων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πολιτικός κόσμος.

Ο Χρήστος Πασαλάρης γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου του 1925, ενώ εργαζόταν ως συντάκτης, διευθυντής εφημερίδων και περιοδικών και αρθρογράφος για πάνω από 75 χρόνια.

Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου

Αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου, για τον θάνατο του Χρήστου Πασαλάρη.

«Παιδί της εαμικής εθνικής αντίστασης, μαθητής της μεγάλης σχολής του Ριζοσπάστη της απελευθέρωσης και του Κώστα Καραγιώργη, ο Χρήστος Πασαλάρης σφράγισε σχεδόν εφτά δεκαετίες, πυκνές από Ιστορία, με τη δημοσιογραφική του μοναδικότητα.

Με ήθος, πάθος και σεβασμό στη δεοντολογία και στους όποιους αντιπάλους, αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους του, και σε όσους τον αγάπησαν».

Τη βαθιά θλίψη για τον θάνατο του δημοσιογράφου, Χρήστου Πασαλάρη εξέφρασε στο συλλυπητήριο μήνυμά του το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του δημοσιογράφου, Χρήστου Πασαλάρη.

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο Χρ. Πασαλάρης είχε μια λαμπρή
καριέρα στον χώρο της δημοσιογραφίας. Έχοντας ως οδηγό τον σεβασμό της δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε όλες τις εφημερίδες και τα περιοδικά που εργάστηκε, ο Χρ. Πασαλάρης κατέκτησε επάξια τον τίτλο του «δάσκαλου της δημοσιογραφίας», τίτλο που τίμησε και ως καθηγητής σε δημοσιογραφικές σχολές. Αξιοσημείωτο ήταν επίσης και το συγγραφικό του έργο. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του».

«Για 75 χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

«Ένας από τους δασκάλους της δημοσιογραφίας, ο Χρήστος Πασαλάρης έφυγε από κοντά μας. Για 75 χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά του στους Έλληνες μέσα από τον Τύπο της Αντίστασης την περίοδο της Κατοχής. Πολυβραβευμένος, παρασημοφορήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 με τον Χρυσό Φοίνικα.

Ο Πασαλάρης άνηκε στη γενιά των δημοσιογράφων που πρόσφερε απλόχερα στους νεότερους τις πολύτιμες γνώσεις και την μεγάλη εμπειρία του, ενώ διακρίθηκε για το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Πάντα συνεπής στις ιδέες του στήριξε την παράταξή μας και στους δύσκολους καιρούς με την αρθρογραφία του.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια».

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Χρήστου Πασαλάρη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, ο οποίος δήλωσε:

Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο δάσκαλο της δημοσιογραφίας, τον πατριάρχη πολλών γενεών δημοσιογράφων, ο οποίος συνέδεσε τη μακρά παρουσία του στο χώρο του ελληνικού τύπου με την έκδοση, τη διεύθυνση και την επιτυχία πολλών ιστορικών εφημερίδων. Ο Χρήστος Πασαλάρης υπήρξε, από το δικό του μετερίζι, ένας πρωτοπόρος της μαχητικής δημοσιογραφίας, που έδωσε νέα πνοή στον ελληνικό τύπο. Η λαμπρή επαγγελματική διαδρομή του ξεκίνησε από τον παράνομο τύπο της Αντίστασης, στην οποία είχε ενεργό συμμετοχή. Η Βουλή, τιμώντας τον, έχει καθιερώσει από το 1999 ετήσιο δημοσιογραφικό βραβείο στο όνομά του.

Τον «δάσκαλο της δημοσιογραφίας» αποχαιρέτησε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ανέφερε: «O Χρήστος Πασαλάρης ήταν ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους μιας άλλης εποχής δημοσιογραφίας, όπου την αποστολή των ΜΜΕ όριζε η ευθύνη και η αντικειμενικότητα, στο όνομα αξιών και αρχών. Παράδειγμα και δάσκαλος των σημερινών λειτουργών της ελεύθερης έκφρασης του Τύπου, υπηρετών της αλήθειας και στυλοβατών της Δημοκρατίας. Ο ελληνικός Τύπος και όλοι όσοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τον Πασαλαρη, τον αποχαιρετούμε με τιμή, σεβασμό και αναγνώριση για την ανεκτίμητης αξίας προσφορά του στην πατρίδα, την κοινωνία και την Δημοκρατία».

Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Χρήστου Πασαλάρη εξέφρασε με ανακοίνωση του και το Ποτάμι:

O Χρήστος Πασαλάρης ήταν από τις εμβληματικές μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας. Υπηρέτησε σε σειρά διευθυντικών θέσεων εφημερίδων και περιοδικών, είχε πλούσιο συγγραφικό έργο, υπήρξε δάσκαλος για πολλές γενιές νέων δημοσιογράφων. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter o Βασίλης Κικίλιας έγραψε: «Καλό ταξίδι σε έναν Δάσκαλο της δημοσιογραφίας» ενώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης ευχήθηκε «καλό ταξίδι».

Η κηδεία του Χρήστου Πασαλάρη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Μαρτίου στις 2 μ.μ στην Παναγίτσα του Παλαιού Φαλήρου.