Την Τρίτη η απόφαση του Αρείου Πάγου για την άδεια στον Κουφοντίνα

LIKE US ON FACEBOOK

Για την ερχόμενη Τρίτη ορίστηκε η συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου και συνεπώς η απόφαση για το εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για την άδεια στον Κουφοντίνα, μετά την απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ν’ ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος με το οποίο απορρίφθηκε η τελευταία αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα για τακτική άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι η αναίρεση για να δοθεί άδεια στον Κουφοντίνα, ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής από την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε μεταφερθεί στην εντατική του νοσοκομείο Βόλου, όπου νοσηλεύεται εξαιτίας της απεργίας πείνας που ξεκίνησε απ’ τις 2 Μαΐου. Σημειώνεται ακόμη ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου είχε ομόφωνα απορρίψει την 7η κατά σειρά άδεια του ισοβίτη της 17Ν.

Το σκεπτικό της αναίρεσης

Η Ξένη Δημητρίου, στην αναίρεση της επικαλείται τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (1993 έως το 2011), όπως και πρόσφατο δημοσίευμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, το οποίο αναφέρει ότι και οι πολυισοβίτες, εφόσον έχουν εκτίσει τον συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο κράτησης, δικαιούνται άδειας.

Παράλληλα, στην αναίρεσή της επισημαίνει ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, και προσθέτει ότι, εφόσον το δικαστικό συμβούλιο δέχθηκε ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας, κακώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης και της εξέτασης των ουσιαστικών προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, από τις 15 Μαΐου 2019 είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου να μελετήσει το όλο θέμα – και σήμερα το πρωί, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε, πως γνώμη του είναι ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να ασκεί το ένδικο μέσο της αναίρεσης κατά όλων των βουλευμάτων και των δικαστικών αποφάσεων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ενώ τονίζει ότι:

Η άσκηση αυτής της αρμοδιότητας συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενιαιοποίηση της ερμηνείας του νόμου και την ασφάλεια δικαίου. Μετά την άσκηση της αναίρεσης θα επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί περί της βασιμότητας της εν λόγω αναίρεσης

Ο κ. Καλογήρου επισημαίνει ακόμη στην ανακοίνωσή του ότι «παρά το γεγονός ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεργοποίησε μια προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που εν προκειμένω αφορά στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων της σωφρονιστικής νομοθεσίας, που επηρεάζουν τη μεταχείριση των κρατουμένων της χώρας η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στον βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», για να καταλήξει στο τέλος να αναφέρει ότι:

Το πολιτικό σύστημα, τα δημοκρατικά κόμματα και οι πολίτες οφείλουν να σεβαστούν τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς κανόνες της έννομης τάξης και τελικά την ίδια την δικαιοκρατία

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σε δήλωσή του απ’ την Κρήτη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τις εξελίξεις σχετικά με την άδεια του Κουφοντίνα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το κράτος δικαίου, η δημοκρατία δεν απειλούνται και δεν εκβιάζονται».

Το κράτος δικαίου, η δημοκρατία δεν απειλούνται και δεν εκβιάζονται, πόσο μάλλον από έναν κατά συρροή αμετανόητο δολοφόνο και 30 τραμπούκους που τον υποστηρίζουν. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στην δικαιοσύνη ότι θα σταθούν τελικά στο ύψος των περιστάσεων

Νωρίτερα, επικριτικό ήταν το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ν’ ασκήσει αναίρεση για να πάρει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Χαρακτηριστικά, η Πειραιώς στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Κανένα σοβαρό δημοκρατικό Κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες ή θαυμαστές τους», ενώ προσθέτει επίσης ότι: «Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου και θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας για αμετανόητους τρομοκράτες».

«Δεν έχει προηγούμενο», σχολιάζει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι, το οποίο αναλυτικά αναφέρει:

«Επειδή δεν άρεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η εισήγηση του Αντιεισαγγελέα που η ίδια όρισε για να κρίνει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο απέρριψε την αίτηση για χορήγηση άδειας στον αμετανόητο τρομοκράτη Κουφοντίνα, ανέλαβε η ίδια χθες αργά τη νύχτα την άσκηση αναίρεσης. Δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν τέτοια ανάλογη ενέργεια.

Καλείται πλέον το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου να αποδείξει ότι η Δικαιοσύνη δεν υποκύπτει σε καμία σκοπιμότητα ούτε εκβιάζεται από οποιαδήποτε παρέα και υποστηρικτές των τρομοκρατών».

Διαβάστε ακόμη:

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Άσκησε αναίρεση για να δοθεί άδεια στον Κουφοντίνα
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved